Cemal Süreya şiirinde bedenin yazınsallaşması
The Literary body in Cemal Süreya's peotry
- Tez No: 137619
- Danışmanlar: PROF. DR. TALAT HALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cemal Süreya, şiir, erotizm, beden, Cemal Süreya, poetry, eroticism, body
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Türkiye'nin önde gelen şairlerinden Cemal Süreya'nın (1931-1990) şiirinde yazınsallaşan beden, kadın bedenidir. Cemal Süreya şiirinde yazınsallaşan bedenler üç kategori altında ele alınabilir: Anlatıcının bir“çapkın”olarak konumlandığı şiirlerdeki“öteki beden”, anlatıcıyla aşk yaşayan ve hemen her zaman idealize edilen“kusursuz beden”ile cinsel imkânları vurgulanmayan ve bu yüzden kusuru da gösterilen“kusurlu beden”. Cemal Süreya' nm hemen hemen bütün ilk dönem şiirlerinde başka bir bedenle karşılaşılmakta, bazı şiirlerde ise birden çok beden söz konusu edilmektedir. Bu dikkat, bu şiirlerdeki“çapkınlık sistemf'ni çözümlemeye yönelmemize neden olmuştur. Cemal Süreya'nın, erotik vurgu taşısın taşımasın, aşka ilişkin şiirlerinin çoğunda kadın bedeni kusursuz bir form olarak betimlenmiştir. Bu anlayış, Antik Yunan sanatının ”estetik ideaTiyle benzerlikler taşımaktadır. Cemal Süreya' nm şiirinde“kusurlu beden”, yoksul ve ezilen kadınları niteler. Bu noktada kusur, anlatıcıların politik tutumunu da simgeler. Erotizm, Cemal Süreya şiirinin ayırıcı özelliği sayılagelmiştir. Cemal Süreya şiirinde bedenin erotik bağlam içinde yazınsallaşmasının dört boyutu olduğu ileri sürülebilir: Alegorik, metaforik ve örtük erotizm ile priapik öğelere de yer verilen uç-anlatım. Ancak, Cemal Süreya'nın sayılan özellikleri taşıyan şiirleri ile naif, toplumsal, duygusal ve anlatıcının edilgin noktalara çekildiği,“adanma”ya yönelik şiirleri iç içe ve yan yana varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu anlamda, Cemal Süreya şiirinde erotizmin doğrusal değişiminden söz edilemez. Ancak çapkınlık gibi bazı söylemlerin zamanla nitelik değiştirdikleri ve geri çekildikleri gözlenmektedir. Buna karşın Cemal Süreya' nm şiiri, kendi karşıtını da barındıran, kendini ve karşıtını değilleyen, ama birden çok söylemi de taşıyagelen bir şiirdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cemal Süreya (1931-1990), one of Turkey's major poets, explores the female body in his works. The bodies in Siireya's poetry can be studied under three headings: Poems about the“other body”where the narrator is constructed as a libertine, about the idealized“perfect body”which is in love with the narrator and about the“imperfect body”which is not sexualized and thus can be depicted as imperfect. Different bodies are mentioned in almost all of Cemal Siireya's early poems. Sometimes more than one body is encountered in the same poem. This issue has led us to explore the system of libertinism. The female body is represented as a perfect form in most of Cemal Siireya's love poems, even if their focus is not on eroticism. This approach has similarities with the aesthetic ideal of ancient Greek art. The imperfect body represents the poor and oppressed woman in Cemal Siireya's poetry. Physical imperfection also symbolizes the political views of the narrator. Eroticism has always been considered the distinctive feature of Cemal Siireya's poetry. It can be argued that the literary body in Cemal Siireya's poetry has four different dimensions: Allegorical, metaphorical, hidden and priapic. Nonetheless poems with the above characteristics have always existed side by side with naive, social and sentimental poems as well as with verses where a submissive poet expresses his dedication to one particular woman. Hence one cannot speak of a linear evolution in Cemal Siireya's poetic discourse on eroticism. Even so, his discourse on libertinism has gradually changed and become marginal in his later work. Cemal Siireya's poetry includes various discourses that include opposite and contrary elements.