Behçet Necatigil ve şiirin ev hali
Behçet Necatigil and house of poetry
  1. Tez No: 137622
  2. Yazar: ŞEHNAZ ŞİŞMANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: space, inner-home, outer-home, inside, outside, modernity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Modern Türk şiirinin hiçbir akıma ya da kuşağa dahil edilemeyen ender şairlerinden biri olan Behçet Necatigil (1916-1979) birçok eleştirmen tarafından“evler şairi”olarak nitelendirilmiştir. Bu nitelendirmede Necatigil'in Çevre ve Evler kitapları başta olmak üzere, birçok şiirinde ev metaforunu kullanmasının önemli rolü vardır. Necatigil şiirinin temel mekânı olan ev, bir sıkıntı ya da mutluluk mekânı olarak şiirde olumlu ve olumsuz anlamlarıyla birlikte kullanılmıştır. Evin bu ikircikli konumu çoğu eleştirmen tarafından“içerisi-dışarısı”ya da sokak-ev karşıtlığıyla açıklanmıştır. Bu tezde ev, içerisi ve dışarısı kavramlarının sorunsallaştığı temel mekân olarak düşünülmekle birlikte bu sorunsalın bir karşıtlık ilişkisi üzerine kurulmaktan çok iç içe geçme, yer değiştirme, geçişkenlik ve geçirgenlik gibi farklı ilişki türleri üzerinden yürütüldüğü ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, tezde evin değişen anlamları“iç-ev”ve“dış-ev”olarak adlandırılan“iç içe geçmiş iki mekân olarak ev”tasarısıyla kavramsallaştırılmış ve bu değişim, mekâna ait kapı ve pencere gibi nesnelerin şiirdeki kullanımlarıyla ve ışık, gece gibi metaforların şairin imgeleminde değişen / dönüşen anlamlarıyla irdelenmiştir. Evin değişen anlamlarının şiirde, evi çevreleyen sokak, kent gibi mekânlara bakışı da değişime uğrattığı söz konusu edilmiştir. Tezde iç-ev kavramıyla, şiirde evin aile, geçmiş ve şairin yalnızlığı bağlamında olumlandığı öne sürülmüştür. Dış-ev ise öncelikle gündelik yaşamı kuşatan ekonomik güçlüklerin, bireye dayattığı zorluklara ve ailenin bu kez, kişinin özgürleşmesinde bir engel olarak belirmesine işaret eder. Böylelikle, Necatigil şiirinde iç-ev, dış-ev ve dış dünya arasında kalan birey, aynı zamanda modem yaşamın içerisi ve dışarısı, kamusal ve özel alanda bölünmüş bireyini de temsil etmektedir. Son olarak tezde, şairin, gündelik yaşamdaki bu bölünmüşlüğü ve modern yaşamda bireyin, tam olarak“kendini evinde hissedememe”duygusunu, kendi şiiriyle kurduğu ev ile ikame ettiği öne sürülmüştür. anahtar sözcükler: mekân, iç-ev, dış-ev, içerisi, dışarısı, modernite IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Behçet Necatigil and the House of Poetry Behçet Necatigil (1 91 6-1 979), one of few poets of Turkish poetry who could not directly be connected to a literary school or generation, is called as the“poet of homes”by some critics. This conception is partly related to his usage of“home”as the main metaphor, starting from his books entitled Çevre (1951) and £i//e/“(1953). Home, being the fundamental space in Necatigil's poetry, appears both in positive and negative connotations, as a nexus of felicity and boredom. Most critics explain this dual character of home within the tension between interior and exterior, or between insideness and outsideness of home. This thesis takes the same problematic of insideness and outsideness yet follows a different path, and attempts at resolving by the help of relations of difference such as intermingling, replacement, transition and permeability. Therefore, within the thesis, the altered meanings of home is mainly conceptualized in two contrasting spaces, i.e. ”inner-home“ and ”outer- home“, through which it was argued how ”doors“ and ”windows“, or the metaphors of ”light“ and ”night“ alter in poems, and how this alteration affects the conception of home. In addition, the enveloping spaces of home as the street and the city have also been taken into consideration for looking for how they influence the alterations in ”inner“ as well as ”outer“ homes. It is argued in the thesis that the inner-home has a positive connotation for it refers to a protected and warm conception of family, the traditional past and poet's solitude. On the other hand, the outer-home refers to the economic difficulties of everyday life and a negative conception of family as a hindrance against poet's free thinking. Thus, in Necatigil's poetry, the individual appears to be divided between inner and outer home as well as in the in-world and the out-world. This may also define the very problem of individual in the modern life, divided between the public and the private spheres. Thesis offers to read Necatigil's poetry as the metaphor of a poet who builds his ”ideal home" with his poem to overcome the feeling of unhomeliness in modern times.