Evolutionary collaborative design studions
Evrimsel işbirliğine dayalı tasarım stüdyosu
- Tez No: 137634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Web Tabanlı Tasarım Eğitimi, işbirliğine Dayalı Tasarım Stüdyosu, Durumsal Tasarım, Eylem İçinde Yansıma Modeli, Evrimsel Tasarım. iv, Web-based Design Education, Collaborative Design Studio, Situated Design, Reflective Practice, Evolutionary Design. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET EVRİMSEL İŞBİRLİĞİNE DAYALI TASARIM STÜDYOSU Aysu Sagun iç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Doktora Çalışması Danışman: Doç. Dr. Halime Demirkan Eylül, 2003 internet üzerinden yürütülen İşbirliğine Dayalı Tasarım Stüdyolarında (İTS) iş koordinasyonu sağlanabilir ve tasarım üzerinde yapılan tartışmalarla alternatif çözümler geliştirilirken bilgi ve enformasyon paylaşılınabilir. Bu çalışmada“durumsallık”ve“eylem içinde yansıma”kavramlarına dayanılarak tasarım stüdyosu ve diğer tasarım derslerinin işbirliğine çerçeve oluşturması amacıyla Evrimsel Tasarım işbirliği (ETİ) adında bir model geliştirilmiştir. Bu model çerçevesinde enformasyon ve işbirliği web sitelerini içeren bir İTS hazırlanmış; bir grup öğrenci ve eğitmen ile kavramsal tasarım aşamasında uygulanmıştır. Kritik dosyalarında bulunan yorumlar ve tasarım günlükleri bölümlere ayrılarak değerlendirilmiştir. Tasarım projelerinde yazılan yorumların analizi için,“tasarım soyutlaması”,“problem alanı, çözüm alanı ve çizim ifadesi”ve“tasarım değişkenlerini”içeren problem alanı; ve“mikro strateji”ve“tasarım aktivitelerini”içeren tasarım stratejileri kullanılmıştır. Günlüklerinin analizinde ise problem ve çözüm alanlarının davranış ve özellikleri incelenmiştir. Ayrıca kullanım kolaylığı ve kullanıcı memnuniyetindeki sorunları anlamak amacıyla dönem sonunda verilen anketler değerlendirilmiştir. Bu çalışmada bir tasarım stüdyosunda işlenen ve tartışılan tüm kavramların İTS' da tartışıldığı gözlemlenmiştir, öğrenciler diğer bir tasarım dersinde vurgulanan kavramları da tasarım stüdyosunda verilen problemin çözümünde kullanarak duruma göre tasarım yapmayı deneyimlemişlerdir. Ayrıca öğrencilere verilen aktif rolün tasarım sürecini ve derslerin ortak çalışmasını geliştirdiği gözlemlenmiştir. Geleneksel tasarım stüdyolarında vurgulanan çözüm alanı özelliklerinin İTS' da vurgulandığı görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda iki derslerin katkıları ve Internet'in işbirliği için tasarım eğitimine adapte edilmesi, bu çalışmada geliştirilen modelin evrimselliğini vurguladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVOLUTIONARY COLLABORATIVE DESIGN STUDIOS Aysu Sagun Ph. D in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Halime Demirkan September, 2003 In Collaborative Design Studios (CDS), knowledge and information can be shared in discussions among students and instructors, while developing alternative solutions and the task coordination is achieved through the networked environment. In this study, a model called Evolutionary Design Collaboration (EDC) model is proposed as a framework for the collaboration of design courses, based on situatedness and reflective practice. A CDS including an information and a collaboration web site is conducted at the conceptual design level based on EDC model. The design critiques in redline files and the design diaries are evaluated by segmentation method. The redline files are analyzed with respect to 'design abstraction', 'space and representation' and 'variables' in problem domain and 'micro-strategies' and 'design activities' in design strategies. The analysis of design diaries is based on the behaviors and features of problem requirement and solution spaces. Moreover, two questionnaires are given at the end of CDS to identify usability problems in ease of use and user satisfaction. It is observed that the content of the critiques in CDS is similar to the content of the critiques of traditional design studios. The concept of situatedness is highly practiced as the new issues are introduced to the current design. Moreover, the active role assigned through collaboration to the students enhanced the design process. The high emphasis on the features of design solutions in design process is a similar approach to face- to-face communication. Finally, the results of the study showed the evolution generated by the reflections of participating courses during the collaboration through Internet.