An Analysis of basic design students intuitive and analytic attitudes in colour decisions
Temel tasarım öğrencilerinin renk kararlarındaki sezgisel ve analitik yaklaşımlarının incelenmesi
- Tez No: 137635
- Danışmanlar: DR. SİBEL ERTEZ-URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Renk, Renk Eğitimi, Estetik Değerler, Karar Verme iv, Colour, Colour Education, Aesthetic Values, Decision-Making m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET TEMEL TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN RENK KARARLARINDAKİ SEZGİSEL VE ANALİTİK YAKLAŞIMLARININ İNCELENMESİ Saadet Akbay îç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Sibel Ertez Ural Eylül, 2003 Renk kişisel bir tercih, deneyim ve sezgisel bir duygu ya da teori ve bilim olarak tammlanabilir. Tasarım eğitimi rengi, gerekçelendirme yoluyla bilimsel bir teori olarak kabul etmiştir. Temel tasarımdaki renk eğitimi, tasarım öğrencilerin renk karalarını, değerlerini ve sezgisel yaklaşımlarını geliştirerek, terbiye ederek, bilgiyle destekleyerek ve donatarak analitik yaklaşımlara ulaşmalarım amaçlamıştır. Bu anlamda, bu çalışma esas olarak Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde, temel tasarım öğrencilerinin sezgisel ve analitik yaklaşımlarındaki renk kararlarının aşamalı ilerlemesini estetik değerlendirmeler yoluyla incelemiştir. Araştırma sonuçlan temel tasarımdaki renk eğitimi boyunca, öğrencilerin kişisel ve sezgisel yaklaşmılarmdaki renk karar eğilimlerinde düşme olduğunu, ve bilgi tabanlı ve analitik yaklaşmılanndaki eğilimlerinde yükselme olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF BASIC DESIGN STUDENTS' INTUITIVE AND ANALYTIC ATTITUDES IN COLOUR DECISIONS Saadet Akbay M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Dr. Sibel Ertez Ural September, 2003 Colour can be defined as a subjective preference, an experience and an intuitive sense, or as a theory and a science. Design education regards colour as a scientific theory by means of reasoning. The design students' colour decisions, values, and intuitive attitudes are aimed to be developed and cultivated by colour education in basic design, and supported and equipped by knowledge towards analytical attitudes. Thus, the major concern of this study is to analyze the progression of basic design students' intuitive and analytical attitudes in colour decisions by means of aesthetic values in case of Interior Architecture and Environmental Department of Bilkent University. The results of the research show that during the progression of colour education in basic design, the students' colour decision tendencies towards subjective and intuitive attitudes have a decrease and their tendencies towards knowledge-based and analytical attitudes have an increase.