Instructional design: Incorporating metaverse to improve French speaking skills of undergraduate learners
Öğretim tasarımı: Metaverse sanal ortamlarında yetişkin öğrencilerin Fransızca konuşma becerilerinin gelişimi
  1. Tez No: 988210
  2. Yazar: ÖZGE GÜNEŞ DİNÇSAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLARA DEMİRBULAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, Sanal Gerçeklik, Fransızca Yabancı Dil Öğrenimi, İletişim Becerileri, Motivasyon, Öz Yeterlilik, Akademik Başarı Düzeyi, Metaverse, Virtual Reality, French as a Foreign Language Learning, Communication skills, Motivation, Self- Efficacy, Academic Achievement Level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Metaverse sanal evreninin Fransızca öğreniminde konuşma becerilerini geliştirmek için ne ölçüde kullanılabileceğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, sınıfta öğrenilen teorik bilginin pratiğe nasıl aktarıldığını ve akademik başarı, öğrenci motivasyonu ve öz yeterlilik üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışma, öğrencileri risk almaya ve aktif olarak katılmaya teşvik eden ve aynı zamanda güvenli bir öğrenme ortamı sağlayan etkinlikler tasarlamak ve uygulamak amacıyla yürütülmüştür. Etkinlikler Metaverse'deki“Spatial”platformunda gerçekleştirilmiştir. Çalışma, hem nicel hem de nitel yöntemleri (karma yöntemler) bir araya getirdiği için karma bir tasarıma sahiptir. Yarı deneysel bir tasarıma dayalı olarak tasarlanmıştır. Nicel veriler, demografik bilgiler, dönem başı ve sonundaki akademik başarı puanlarını içeren ilk anket ve deney grubunun öz yeterlik ve motivasyonu hakkında bilgi edinmek için uygulama sonunda uygulanan anketler aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın nitel boyutu, deney grubu öğrencilerinin Metaverse ortamındaki deneyimlerine ilişkin görüşlerini incelemiştir. Çalışma, 2024-25 akademik yılının 13 haftalık bahar döneminin altı haftasında yürütülmüştür. Katılımcılar, bir devlet üniversitesinin hazırlık sınıflarından iki şubeden (kontrol ve deney grupları, N = 38) oluşmaktadır. Çalışma kapsamında elde edilen nicel veriler SPSS 26.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Parametrik testler yerine parametrik olmayan testler tercih edilmiştir: Akademik başarı ve t-testi analizi için Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H ve Wilcoxon İşaretli Sıra Testleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde tümevarımsal içerik analizi kullanılmıştır. Kodlama sistemi, Maxqda Analytics Pro (24.10.0) nitel veri analiz programı kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırmanın sonunda, Metaverse tabanlı Fransızca konuşma etkinliklerinin yetişkin öğrencilerde akademik başarı, öğrenme motivasyonu ve öz yeterlilik üzerinde olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Utangaç öğrencilerin daha aktif katılımı, dijital adaptasyonun kolaylığı ve avatar destekli sosyal etkileşim gibi bulgular, pedagojik uygulama açısından özellikle değerlidir. Ancak, teknolojik altyapı eksiklikleri, erişim sorunları ve cihaz uyumsuzlukları gibi dış faktörlerin sürecin etkinliğini sınırladığı gözlemlenmiştir. Uzun vadeli etkilerin izlenmesi, pedagojik entegrasyon modellerinin geliştirilmesi ve farklı öğrenci gruplarıyla geniş ölçekli çalışmalar yürütülmesi, bu alanın gelecekteki araştırma ihtiyaçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the extent to which the Metaverse virtual universe can be used to develop speaking skills in French language learning. It also examines how theoretical knowledge learned in the classroom is transferred into practice and its impact on academic achievement, student motivation, and self-efficacy. It was conducted with the aim of designing and implementing activities that encourage students to take risks and participate actively while providing a safe learning environment. Activities were carried out on the 'Spatial' platform in Metaverse. This study has a mixed design as it incorporates both quantitative and qualitative methods (mixed methods). It was designed based on a quasi-experimental design. The quantitative data were collected through the first survey, which included demographic information, academic achievement scores at the beginning and end of the term, and surveys at the end of the application to learn about the experimental group's self-efficacy and motivation. The qualitative dimension of the study examined the experimental group students' views on their experiences in the Metaverse environment. The study was conducted over six weeks of the 13-week spring semester of the 2024-25 academic year. Participants consisted of two sections (control and experimental groups, N = 38) from the preparatory classes at a State University. Quantitative data obtained within the scope of the study were analyzed using the SPSS 26.0 package program. Non-parametric tests were preferred over parametric tests: Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis H, and Wilcoxon Signed Rank Tests were used for academic achievement and t-test analysis. Inductive content analysis was used to analyze qualitative data. The coding system was created using the Maxqda Analytics Pro (24.10.0) qualitative data analysis program. The study concluded that Metaverse-based French speaking activities have positive effects on academic achievement, learning motivation, and self-efficacy in undergraduate learners. Findings such as more active participation of shy students, ease of digital adaptation, and avatar-supported social interaction are particularly valuable for pedagogical implementation. However, external factors such as technological infrastructure deficiencies, access issues, and device incompatibilities were observed to limit the effectiveness of the process. Monitoring long-term effects, developing pedagogy integration models, and conducting large-scale studies with different student groups are among the future research needs of this field.