Understanding changes and future orientations in design
Değişen tasarım anlayışları ve tasarımda geleceğe yönelmeler
  1. Tez No: 137640
  2. Yazar: ORHAN IRMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARKUS WİLSİNG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Teorisi, Ürün Tasarımı, Gelecek Çalışmaları, Senaryo Yapılandırma, Design Theory, Product Design, Futures Studies, Scenario Building
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET DEĞİŞEN TASARIM ANLAYIŞLARI VE TASARIMDA GELECEĞE YÖNELMELER Orhan Irmak İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Yüksek Lisans Programı Danışman: Yardımcı Doç. Dott.-Arch. Markus Wilsing Haziran, 2003. Bu çalışmada, tasarım için geleceğe yönelmeler öngörülmüştür. Gelecek çalışmaları, amacı sosyo-teknolojik perspektiflerde ileriye dönük olası senaryolar oluşturmak ve bu senaryolara ulaşmak için karar alternatifleri önermek olan bir araştırma dalı olduğu için incelenmiş ve tasarıma entegre edilmiştir. Tasarima yönelik yeni yaklaşımları derinlemesine anlayabilmek için tasarımın teknoloji ve sosyal, kültürel alanlarla genişleyerek kurduğu ilişkiler araştırılmıştır. Yeni yaklaşımlar altında, fiziksel objelerin tasarımına karşın fiziksel olmayan yapıların tasarımı, çok yönlü ilişki kurma süreci olarak tasarım, kişiselleştirme ve özelleştirme, fonksiyonun bir parçası olarak eğlence ve zevk, ve son olarak gelecekteki ihtiyaçların ve tüketicilerin yaratılması sergilenmiştir. Bu yeni yaklaşımlar ışığında tasarım teorisi, tasarım mesleği, ve tasarım eğitimi için geleceğe yönelmeler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNDERSTANDING CHANGES AND FUTURE ORIENTATIONS IN DESIGN Orhan Irmak MFA in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assist. Prof. Dott.-Arch. Markus Wilsing June, 2003 In this study, future orientations in design are proposed. Futures Studies as a field of research on building plausible futures scenarios and proposing policy alternatives for achieving these scenarios in socio-technologic perspectives is analyzed and integrated into design. Design and its expanded relation with technology and social, cultural contexts are examined for having an in-depth understanding of current approaches in design. Under current approaches, design of material objects versus design of immaterial structures, design as process of interaction, localization and customization, enjoyment and pleasure as a part of function, and finally creation of needs and future consumers are presented. In the light of these current approaches, future orientations in design theory, design profession, and design education are obtained.