Comparative analysis on the cognition of designer's identity through digital presentation drawings
Tasarımcının dijital çizimlerindeki bilişsel kimliğinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 137641
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ŞENYAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mimari Sunum. Bilgisayar Destekli Tasarım, Tasarımcı Kimliği, Architectural Presentation, Computer Aided Design, Designer's Identity
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET TASARIMCININ DİJİTAL SUNUM ÇİZİMLERİNDEKİ BİLİŞSEL KİMLİĞİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Genco Akalın İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Yüksek Lisans Programı Danışman: Yardımcı Doç. Dr. Burcu Şenyapılı Haziran, 2003 Bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere ve bilgisayarlarin tasarım alanındaki yaygın kullanımına paralel olarak, dijital ortam sunumları mimaride bugün sıkça kullanılmaktadır. Mimari sunum çizimleri, mimarların iç dünyalarını, düşüncelerini ve kimliklerini ortaya koyma yollarıdır. Fakat, tasarımcıların bilgisayarlı ortam sunumlarındaki kimlik bilişimi konusunun, geleneksel ortam sunumlarını ele alan çalışmalarla karşılaştırıldığında çok az araştırıldığı görülmektedir. Bunun yanında, yaygın olan kanı, bilgisayarların tasarımcılara kendilerini ifade etmede ve çeşitliliklere ulaşmada potansiyeller sunmak yerine kendi bilgisayar kimliklerini yansıttıklarıdır. Bu çalışmada, mimari sunum çizimlerinde tasarımcı kimliğinin bilişimi karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlan, geleneksel ortamdaki mimari sunum çizimleri gibi bilgisayarlı ortam sunumlarının da tasarımcı kimliğini yansıtmada potansiyeller barındırdığına dair bulgular sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARATIVE ANALYSIS ON THE COGNITION OF DESIGNER'S IDENTITY THROUGH DIGITAL PRESENTATION DRAWINGS Genco Akalın MFA in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Burcu Şenyapılı June, 2003 In parallel to the developments in computer technology and the broad use of computers in the design domain, computer media presentations are widely used today in architecture. Architectural presentation drawings are means of externalization the internal world, thoughts and identity of architects. However, the issue of the cognition of designer's identity in computer media presentations is rarely addressed in the researches as compared to studies on traditional media presentations. On the contrary, computers are mainly regarded as reflecting their own identity rather than providing designers potentials to express themselves and to achieve differences and variations. In this study, a comparative analysis of the cognition of designer's identity in architectural presentation drawings is carried out. The analysis provided enough evidence that similar to architectural presentation drawings of traditional media, computer media presentations hold potentials for the reflection of designer's identity.