Kentsel tasarım kapsamında kentsel peyzaj tasarımı ve Diyarbakır Kayapınar örneğinde irdelenmesi
The urban landscape design within the scope of the urban design and its examination in Diyarbakır Kayapınar case.
  1. Tez No: 323225
  2. Yazar: SERDAL COŞGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN DEMİR MEMLÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel tasarım, Kentsel peyzaj tasarımı, Marka kentler, Kentsel kimlik, Diyarbakır, Urban design, Urban landscape design, Brand cities, Urban identity, Diyarbakır
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez çalışmasında; kırsal alan içerisindeki bir arazinin, kentsel arsalara ve sonrasında kentsel mekanlara dönüşmesi sürecinin, sürdürülebilir ve ekolojik tabanlı olarak yönetilmesi amaçlanmaktadır. Kentsel tasarım, kentsel peyzaj tasarımı ve bu kuramların üzerinde inşa edilecek olan kentsel kimlik / markalaşma temalarının, sürdürülebilirlik ve ekoloji başlıklarıyla harmanlanması tez çalışmasının temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, kentsel tasarım, kentsel peyzaj tasarımı ve ekolojik tasarım arasındaki bağlantı hakkında bilgi verilecektir.Kentsel kimlik kavramının 20. Yüzyıldan günümüze gelişimi ve sürdürülebilirlik esasları çerçevesinde, peyzaj tasarımı ve kent üzerine uygulamalı bir çalışma hakkında bilgi sunacaktır. Tasarım programı gelecekteki değişimleri emebilecek, gereken esnekliği sergilemektedir. Binaların yönlendirilmesi iklim odaklı düzenlenmektedir. Çalışma alanı imar planlarının yapılmış olması ve peyzaj karakterini yansıtmayı hedeflemeyen, yeşil alanları göz ardı eden bir plan anlayışı içinde ele alınması peyzaj tasarım çalışmalarını ters yönde etkileyen unsur olmaktadır.Çalışma; kente yeni, çağdaş ve sürdürülebilir bir kimlik katma çabasıdır. Kent kimliği, mevcut kent dokusu ile de bağlantıları kuran bulvarlar / kavşaklar / yüzeyler terminolojisi üstünden okunacak bir kurgu ile oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the transformation process of a land in rural areas into urban plots and afterwards into urban spaces in a sustainable manner and ecologically-based management is intended. Urban design, urban landscape design and the urban identity / branding themes which will be built on these theories, blending with sustainability and ecology titles form the basis of the thesis. In this study, information will be provided about the relation between urban design, urban landscape design and ecological design.It will provide information about the development of the concept of urban identity from 20th century up to today and landscape design within the framework of principles of sustainability and a practical work on the city.The design program demonstrates the flexibility needed which will absorb the changes in the future. Orientation of the buildings is organized climate-driven. Due to the fact that the development plans of the study areas have already been done and their handling of the plans within an understanding, which does not reflect the landscape character and, ignores the green areas, have been the factors that affect the landscape design studies adversely.This study is an effort to add a new, contemporary and sustainable identity to the city. Urban identity has been established by a fiction which can be read on terminology of boulevards / intersections / surfaces that constitute the connection with the existing urban fabric. The broad crossings that have the nature of wide squares, boulevard buildings that aim the residential & commercial use, the colonnaded walking areas along the boulevards from the areas underneath these buildings and commercial functions, towering buildings rising at the intersection points constitute the identity of the city. The placement and height of the buildings are designed as a result of detailed wind and shade analyzes. In the study which is an example of city planning that is made on the basis of sustainability and ecology, the climate has been the principal factor that affects the planning and directs the design afterwards.