Greek influence in the anthropomorphic representation of deities in Hellenized Asia: Parthia, Nemrut Dağı, and Gandhara
Hellenize Asya'da insan formundaki Tanrı tasvirlerinde Yunan etkisi: Parthia, Nemrut Dağı ve Gandhara
  1. Tez No: 137645
  2. Yazar: FUNDA BAŞAK UÇAR
  3. Danışmanlar: DR. CHARLES GATES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Yunan sanatı, tanrıların insan biçimde tasviri, Parthia, Nemrut Dağı, Gandhara, heykel sanatı, dinsel ikonografi, sanatsal etkileşim, sanatsal uyarlama, politik propaganda vı, Greek art, anthropomorphic representation, Parthia, Nemrut Dağı, Gandhara, sculpture, religious iconography, artistic interaction, artistic adaptation and integration, political propaganda IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET HELLENİZE ASYA'DA İNSAN FORMUNDAKİ TANRI TASVİRLERİNDE YUNAN ETKİSİ: PARTHİA, NEMRUD DAĞI VE GANDARA Uçar, Funda Başak Master, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Charles Gates Ocak 2003 Bu tezde, Hellenize Batı Asya'da, antik Yunan kültürüne ait“tanrıları insan biçiminde tasvir etme”fikrinin değişik kullanımları incelenmiştir. Antik Yunan sanatsal modellerinin, Doğu kültürleri tarafından çeşitli uyarlamalarının ve kullanımlarının değişik yönlerini incelemek için üç bölge seçilmiştir. Bu bölgelerdeki heykel sanatına ait örnekler konu, stil ve ikonografik olarak incelenmiştir. Antik Yunan sanatından alman özelliklerin doğası ve nedenlerini daha iyi anlamak için, kültürel, sosyal, dinsel ve politik şartlar da gözönünde bulundurulmuştur. Araştırılan ilk örnek Parth sanatıdır. Parthlar antik Yunan kültürünü benimseme konusunda seçici davranmışlardır. Yunancayı devlet işlerinde kullanmışve sikkelerini Yunan stilinde basmışlardır. Ancak, dönemden kalan az sayıdaki sanat yapıtında antik Yunan sanatının etkilerine rastlanmamıştır. İkinci örnek, Kommagene krallığmdaki Nemrut Dağındaki mabed alanıdır. Bu mabedin dekorasyonunda Yunan dinsel sanatı ve ikonografyası Parth öğeleri ile birlikte Kommagene hanedanın politik propagandasının görsel ifadesinde yoğun olarak kullanılmıştır. Üçüncü örnek Gandhara sanatıdır. Burada Yunan sanatının biçemsel özellikleri bölgedeki yerel sanat tarafından benimsenmiş ve Buda'nm bölgeye özgü insan biçimindeki tasvirlerinde kullanılmıştır. Kuşhan hanedanı dönemindeki Buda figürlerinin yoğun sanatsal üretimin arkasında bu hanedanın kontrolü altındaki halkları birleştirmek ve mutlak egemenliklerini göstermek olgusunun olabileceği önerilmiştir. Araştırma için seçilen yukarıda adı geçen üç bölge de antik Yunan kültürü ile direkt etkileşimde bulunmuşlardır ancak bu etkileşime verdikleri tepkiler farklıdır. Bu tez çalışmasında Yunan sanatının bu değişik kullanımlarının ardındaki temel faktörün politika olduğu önerilmiştir. Büyük İskender tarafından fethedilen bölgelerdeki yerel krallıklar, karşılaştıkları antik Yunan sanatını değişik ölçülerde ve şekillerde politik propaganda için kullanmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GREEK INFLUENCE IN THE ANTHROPOMORPHIC REPRESENTATION OF DEITIES IN HELLENIZED ASIA: PARTHIA, NEMRUT DA?I, AND GANDHARA Uçar, Funda Başak M.A., Department of Archaeology and History of Art Supervisor: Dr. Charles Gates January 2003 This thesis analyzes the varying utilization of the Greek idea of anthropomorphic representation of deities in the Hellenized western Asia. In order to explore the different ways in which Greek models were absorbed and utilized by Eastern cultural and artistic traditions, three case studies are examined. Sculptural media is the focus, with subject matter, style, iconography, and patronage to be considered. The cultural, social, religious, and political circumstances are investigated to obtain insight about the nature and reasons of borrowings from the Greek artistic repertoire. The first case study is Parthian art. The Parthians were selective in their adaptation. The Greek language was used for administration along with Aramaic and the Parthians struck coins in Greek fashion. In contrast, in the few sculptural mexamples surviving from the Parthian period, the influence of Greek art is not attested. The second case study is Nemrut Dağı, a mountaintop sanctuary in Commagene. In the sculptural decoration of the monument, Greek religious repertoire and iconography are used extensively together with Persian elements in the visual expression of the political propaganda of the Commagene dynasty. The third case study is Gandharan art. Here, Greek artistic principles were adapted and incorporated into the local artistic tradition in the creation of the Buddha image in anthropomorphic form, unique to the region. In this study it is suggested that the intensive production of the Buddha images in the reign of the Kushan dynasty might be due to the aim to unite the people under their rule and to show their royal patronage. These three cultures had direct relations with Greek art. Each, however, responded differently to this interaction. In the course of this thesis, it is observed that the main factor behind the varying utilization of Greek artistic principles is politics. The kingdoms in the lands conquered by Alexander the Great used Greek art for political propaganda.