Effects of the Customs Union the patterns of Turkey's trade with the world: A panel analysis
Gümrük Birliği'nin dünya ile ticareti üzerine etkileri: Bir panel analizi
- Tez No: 137673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLİN NEYAPTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gümrük Birliği, Türkiye Dış Ticareti iv, Customs Union, Turkish Foreign Trade m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN TÜRKİYE'NİN DÜNYA İLE TİCARETİ ÜZERİNE ETKİLERİ: BİR PANEL ANALİZİ Üngör, Murat Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bilin Neyaptı Aralık 2003 Bu tezde, Avrupa Birliği ile oluşturulmuş olan Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisi üzerine etkileri 150'den fazla ülkeye ait verilerle 1980-2001 periyodunda panel data kullanılarak incelenmiştir. Türkiye'nin ticari liberalizasyonu Avrupa Birliği ile imzalanan Ortak Gümrük Tarifesi ile değiştirilemez bir ivme kazanmıştır. Gümrük Birliği Anlaşması 6 Mart 1995 tarihinde taraflar arasında imzalanmıştır. Böylelikle, Türkiye Avrupa Birliği ülkelerinden yaptığı imal edilmiş ürünler ithalatında gümrük vergilerini kaldırmış bulunmaktadır. Bu çalışmada Gümrük Birliği Anlaşması'nın Türkiye ihracatına ve ithalatına olan etkileri fiyat, gelir, ekonomik kriz ve kurumsal değişkenler irdelenerek analiz edilmiştir. Sonuçlara göre Gümrük Birliği Anlaşması sadece Türkiye'nin ticaretini etkilemekle kalmamış; Türkiye ihracat ve ithalatının incelenen değişkenlere göre davranışsal değişimlerini de ortaya koymuştur. Hem ihracatın hem de ithalatın gelir elastikiyetlerinde Gümrük Birliği periyodu sonrasında bir azalma gözlenirken; Gümrük Birliği sonrasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ihracatında reel döviz kurunun etkisinin arttığı bulunmuştur. Bununla birlikte, reel döviz kurunun ithalat üzerinde, Gümrük Birliği sonrasında, anlamlı bir etki yaratmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF THE CUSTOMS UNION ON THE PATTERNS OF TURKEY'S TRADE WITH THE WORLD: A PANEL ANALYSIS Üngör, Murat Master of Economics Supervisor: Assist. Prof. Bilin Neyaptı December 2003 In this thesis, the effects of the Customs Union with the EU are analyzed for the case of Turkey, using unbalanced panel data sets consisting of more than 150 countries between 1980-2001. Liberalization of Turkish foreign trade has gained an irrevocable momentum with the realization of substantial adjustments to the Common Custom Tariff System with the European Union (EU). On 6 March 1995, the European Union and Turkey signed agreement on Customs Union (CU). Turkey's tariffs and levies on imports of manufactured products from the European Union were eliminated by this agreement. Our empirical analysis involves estimating the effects on exports and imports of Turkey of the Customs Union Agreement (CUA), of changes in price, and income, and of economic crises, controlling for additional institutional variables. Our results indicate that the CUA has not only positively impacted on Turkey's trade, but has also led to changes in the behavior of both exports and imports with regards to their responsiveness to underlying variables. We observe that the income elasticity of both exports and imports are generally lower for the CU period, the effect of the real exchange rate (RER) on Turkey's exports is stronger for the EU countries after CU. However, real exchange rate changes cease to have a significant impact on imports after the CUA.