The Antakya sarcophagus: Design elements and the chronology of docimeum columnar sarcophagi
Antakya lahdi: Bezek unsurları ve dokimeion sütunlu lahitlerinin tarihlemesi
- Tez No: 137674
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JULİAN BENNETT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Antakya, Dokimeion, sütunlu lahitler, figürlü betimleme, mimari betimleme, kline kapak, prototipler, ölü gömme adetleri, mezar portalı, av sahnesi, sembolizm, tarihleme. IV, Antakya, Docimeum, columnar sarcophagi, figured decoration, architectural decoration, kline lid, prototypes, funerary rites, tomb portal, hunt scene, symbolism, chronology. HI
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZET ANTAKYA LAHDİ: BEZEK UNSURLARI VE DOKİMEİON SÜTUNLU LAHİTLERTNİN TARİHLEMESİ Öğüş, Esen Master, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Julian Bennett Ağustos, 2003 Bu tez Antakya Lahdi'ni diğer Dokimeion sütunlu lahitleri çerçevesinde incelemektedir. Tezde, Antakya Lahdi 'nin figürlü ve mimari süslemeleri detaylı olarak betimlenmiş ve lahdin içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, figür tiplerinin tanımlandınlması, prototipleri ve bu figür tiplerinin diğer lahitlerdeki benzerleriyle yakınlığı tartışılmıştır. Son olarak, Antakya lahdi için bir yapım tarihi önerilmiş ve Dokimeion sütunlu lahitlerinin kabul gören tarihlemesi hakkındaki tartışmalı noktalar sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ANTAKYA SARCOPHAGUS: DESIGN ELEMENTS AND THE CHRONOLOGY OF THE DOCIMEUM COLUMNAR SARCOPHAGI Öğüş, Esen MA, Department of Archaeology and History of Art Supervisor: Assist. Prof. Dr. Julian Bennett August 2003 This thesis analyses the Antakya Sarcophagus within the context of other Docimeum columnar sarcophagi. The figured and architectural decoration of the Antakya Sarcophagus is described in detail, and a brief account of its contents is presented. The thesis also discusses the prototypes and the identification of the figure types and the affinity of these figure types to those on the comparable columnar sarcophagi. Finally, a production date for the Antakya Sarcophagus is proposed, and the controversies related to the accepted chronology of Docimeum columnar sarcophagi are demonstrated.