Financial growth of the Turkish defense industry: An explanatory analysis
Türk savunma sanayiinin finansal büyümesi: Açıklayıcı bir analiz
  1. Tez No: 137695
  2. Yazar: MEHMET UMUT ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN ŞIMGA MUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Economics, Defense and Defense Technologies, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayii, Türk Savunma Sanayii, Sürdürülebilir Büyüme, Defense Industry, Turkish Defense Industry, And Sustainable Corporate Growth
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET TÜRK SAVUNMA SANAYİİNİN FİNANSAL BÜYÜMESİ: AÇIKLAYICI BİR ANALİZ M. Umut ÇAKIR YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ Tez Danışmanı: Doç. Dr. Can Şımga-Muğan Eylül, 2003 Ülkemizde Türk Silahlı Kuvvetlerinin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik üretim yapmakta olan savunma sanayii şirketlerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle 11 Eylül 2001' den sonraki gelişmeler bu önemi daha da arttırmıştır. Bölgesindeki tehditler ve seri krizler sebebiyle, Türkiye'nin ulusal savunma sanayiine çok daha fazla önem vermesi gerekmektedir. Savunma sanayii şirketleri ülke ekonomisinde çok önemli bir role sahip olmakla birlikte aslında savunma harcamalarının azaltılması ekonomik büyümeyi hızlandırmaktadır. Bu yüzden savunma sanayii şirketlerinin finansal büyümelerine yönelik stratejiler büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı Türk Savunma Sanayiinin 1997-2001 yıllan arasındaki reel ve sürdürülebilir büyümesini ve etki eden faktörlerini tespit etmek ve büyümenin nasıl finanse edilmesi gerektiğini incelemektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL GROWTH OF THE TURKISH DEFENSE INDUSTRY: AN EXPLANATORY ANALYSIS Çakır, M. Umut M.B.A., Department of Management Supervisor: Doç. Dr. Can Şımga-Muğan September 2003 The importance of the Turkish defense firms that sell various products to the Turkish Armed Forces has been gradually increasing in the last decade, especially after the September 11, 2001. Turkey has to pay more attention to the national defense industry, because of the threats and serial crisis in the region. The companies in defense industry have very important role in economy however; decreasing the defense expenditures will accelerate the rate of economic growth. As a result, the strategies for the financial growth of defense firms are very crucial. The purpose of this study is to identify how Turkish Defense Industry financed growth in sales and assets during the five- year period and how they should finance growth in order to realize a respectable sustainable growth rate.