Teachers perceptions of motivational strategy use and motivational characteristics of tasks
Öğretmenelerin motive etme stratejileri kullanımına ve alıştırmaların motiv edici özelliklerine yönelik algılamaları
- Tez No: 137696
- Danışmanlar: DR. BİLL SNYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motive Etme Stratejileri, Aktivite vı, Motivation, Motivational Strategies, Task IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET ÖĞRETMENLERİN MOTİVE ETME STRATEJİLERİ KULLANIMINA VE ALIŞTIRMALARIN MOTİVE EDİCİ ÖZELLİKLERİNE YÖNELİK ALGILAMALARI Yücel, Hüseyin Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Bill Snyder Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Fredricka Stoller Haziran 2003 Bu çalışma Muğla Üniversitesi hazırlık programında çalışan İngilizce öğretmenlerinin motive edici strateji kullanımlarını ve motive edici stratejilere karşı tutumlarını araştırır. Çalışma ayrıca öğretmenlerin alıştırmaların motive edici özellikleri ile ilgili bakış açılarımda inceler. Hazırlık okulunda çalışan ve çalışmaya katılan 33 öğretmenden veri toplamak için anket uygulanmış ve mülakatlar yapılmıştır. Ankete katılımcılarından beş tanesiyle mülakat yapılmıştır. Anket' den elde edilen veriler niceliksel olarak, ve mülakattan elde edilen verilerde kategorilere ayırmak suretiyle analiz edilmiştir. Verilerin analizleri motive edici stratejilerin öğretmenler tarafından büyük oranda kullanıldığını ve öğretmenlerin bu stratejilere karşı oldukça olumlu bir tutum sergilediklerini ortaya koymuştur. Katılımcıların strateji kullanımları ve stratejilere karşı tutumlarının birbirleriyle kıyaslanması hem bazı stratejiler açısından kullanımla tavır arasında yakınlık olduğu hem de bazı stratejiler açısındanda farklılıklarolduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın ortaya koyduğu diğer önemli bir sonuçta öğretmenlerin dokuz tane özelliğin alıştırmaları motive edici hale getirdiği yönündeki görüşleridir. Bazı motive edici stratejiler bakımından öğretmenler yapmaları gerektiğine inandıktan biçimde stratejileri kullanmaktadır. Diğer bir taraftan ise bazı stratejileri kullanmak istedikleri sıklıkta kullanamamaktadırlar. Bunun başlıca sebebi, müfredat tan dolayı öğretmenlerin çok yoğun olmaları ve zamanlarının olmamasıdır. Öğretmenlerin öğrencilerini etkin bir biçimde motive etmeleri için yapmaları gerektiğine inandıkları şeyleri yapabilmeleri olanağını sağlamak için müfredat değişimi önerilmektedir. Bu yapılacak müfredat değişimi öğretim de kullanılacak materyallerin seçiminde mülakat katılımcılarının belirlediği aktiviteleri motive edici hale getiren 9 özelliği de göz önünde bulundurmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHERS' PERCEPTIONS OF MOTIVATIONAL STRATEGY USE AND THE MOTIVATIONAL CHARCTERISTICS OF TASKS Yücel, Hüseyin M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Bill Snyder Co-Supervisor: Dr. Fredricka Stoller June 2003 This thesis investigates the motivational strategy practices of teachers working in Muğla University's preparatory school and their attitudes towards motivational strategies. It also looks at the teachers' perceptions of motivational characteristics of tasks. Questionnaires and interviews were employed to collect data from 33 participants, all of whom were English teachers in the preparatory school. Five of questionnaire participants were interviewed. Data obtained from the questionnaires were analysed quantitatively, and categorisation was employed to analyse the interview data. Analyses of data revealed that the teachers working in the preparatory school use motivational strategies to a great extent in their teaching and they have strong positive attitudes towards these motivational strategies. A comparison of the use of mand attitude toward motivational strategies revealed both close matches and significant differences. Another important finding of the study was that the teachers reported nine characteristics which they believe make tasks motivating. In terms of using some motivational strategies the teachers do what they believe they should do. On the other hand, the teachers cannot use some strategies as often as they believe they should because they are overburdened and short of time because of a tightly scheduled curriculum. Curriculum reform is recommended to enable the teachers to do what they believe they should to motivate students effectively. Such reform will need to take into consideration the perceived motivational characteristics of tasks when decisions are made about the materials to be used in the program.