Shadows on the Nobel Prize for literature in the past decade
Son on yılda Nobel Edebiyat Ödülleri üzerindeki gölgeler
- Tez No: 137707
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alfred Nobel Politika İsveç Akademisi İdeoloji Dünya Tarihi Edebi Kriterler vı, Alfred Nobel The Swedish Academy The World History Politics Ideology Literary Criteria
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
KISA ÖZET HURİYE BALCI KASIM 2003 SON ON YILDA NOBEL EDBİYAT ÖDÜLLERİ ÜZERİNDEKİ GÖLGELER Bu tez, özellikle 20. yüzyılın son on yılında verilen Nobel Edebiyat Ödüllerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu bakımdan çalışmam 20. yüzyılın değişen değer yargılarının ışığında Nobel Ödüllerini irdeleyen en son çalışmalardan biri olacak. Ödülün çıkış noktası, 20. yüzyıl tarihi, kurucusu Alfred Nobel ve Nobel Ödüllerini alan edebi şahsiyetleri belirleyen isveç Akademisi üzerinde yoğunlaşmak bu çalışma açısından önem arz etmektedir. Bu araştırma Nobel Edebiyat Ödüllerinin tercihi noktasında geri planda kalan görünmeyen sebepleri işaret etmeyi hedeflemiştir. Bu eksende Nobel Ödüllü eserler ve ödül sonrasında yapılan konuşmalar üzerinde odaklanarak ödüllerin ideolojik ve politik arka planı araştırılmıştır. Avrupa eksenli bir ödül olarak algılanmasının arkasındaki gerçek vurgulanmıştır. Bu çalışma Avrupa ve Amerika merkezli fikir ve menfaatlere olan yakınlığı sebebiyle Nobel Edebiyat Ödüllerinin bir kritiği olarak kaleme alınmıştır. Sonuç olarak, en azından dünya basınında yarattığı etki bakımından ideolojik ve politik atmosferin edebi kriterlere nazaran Nobel Ödülleri üzerinde hakim unsur olduğu fikrine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HURİYE BALCI NOVEMBER 2003 SHADOWS ON THE NOBEL PRIZE FOR LITERATURE IN THE PAST DECADE This thesis aims to contribute to the evaluation of the Nobel Prize for Literature, p articularly o f t he p ast d ecade. T hus it i s g oing t o b e o ne o f t he 1 atest studies of the Prize under the light of the changing values of the twentieth century. It is crucial to write about the history of the twentieth century; the origins of the Prize; its founder, Alfred Nobel and the Swedish Academy, which determines the Nobel Laureates. This research intends to point the invisible causes behind the Prize in the course of selecting the Nobel Laureates. In this respect having focused on the Nobel Laureates' works and Nobel Lectures the political and ideological backgrounds of the Prize are investigated. The reason of why the Prize has been critized to be a 'European affair' is tracked down. To conclude this study is written as a critique of the Nobel Prize for Literature due to its close proximity to the European and American ideals and interests. It is suggested that, even at least in its effect on the public, ideology is more dominant on the Nobel Prize than the literary merits.