Turkey and Arab Middle East in post-cold war era: The case of Syria
Soğuk savaş sonrası dönemde Türkiye ve Arap Ortadooğusu: Suriye örneği
  1. Tez No: 137731
  2. Yazar: HASAN BASRİ KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Identity, Image. Turkish Foreign Policy, Syria, Turkish-Syrian Relations, Theory of International Relations. Constructivist International Relations Theory. VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kısa Özet Hasan Basri Kurt Ağustos 2003 SOĞUK SAVAŞ SONRASI DÖNEMDE TÜRKİYE VE ARAP ORTADOĞUSU: SURİYE ÖRNEĞİ Bu tez soğuk savaş sonrası dönemde Türkiye'de çeşitli sosyal kimliklerin Türkiye'nin Suriye'ye karşı dış politikasını.Türklerin Arap imajı bakışı çerçevesinde açıklamayı amaçlamaktadır. Bu çaba içerisinde konsrüktivist uluslararası ilişkiler teorisinin. kimliğin dış politika yapımındaki etkisini vurgulayan teorik altyapısı kullanılacaktır. Konstrüktivist teoride anahtar kavram münferit kimlikler arasındaki söylemlerin bir neticesi olarak kurgulanan "ulusal çıkarlari'dır. Ulusal imajlar etkileşim süreçleri içerisinde karşılıklı-öznel paylaşıma 'tabi olan kültürel formlar şeklinde inceleneceklerdir. Böylece tarih ulusal imajların kurgulanmasında önemli bir role sahiptir. Uluslararası politika yapılarının da ulusal imajların oluşmasında katkıları vardır. Bu çerçevede, Türk kimliğinde yer eden Arap imajlarının Türkiye'nin Suriye'ye karşı dış politikasına etkilerini inceleyeceğiz Anahtar Kelimeler-' Kimlik, İmaj, Türk Dış Politikası. Suriye, Türkiye -Suriye ilişkileri. Uluslararası İlişkiler Teorisi, Konstrüktivist Uluslararası İlişkiler Teorisi VIII
Özet (Çeviri)
Abstract Hasan Basri Kurt August 2003 TURKEY AND ARAB MIDDLE EAST IN POST-COLD WAR ERA: THE CASE OF SYRIA This thesis aims to describe the positions of diverse social identities in Turkey concerning Turkey's foreign policy towards Syrian with the lens of images of Arabs, this exploration will be presented within the framework of the theoretical proposition of the Constructivist International Relations (IR) theory with specific references to its emphases the role of identity on foreign policy making process. In the Constructivist theory, a key concept is“national interests”which are constructed socially by the discourses among different national identities. National images examined as a cultural form which intersubjectively shared through to processes of interaction. Thus, history placed a crucial position on constructing national images. Structures of international politics also have affects on constructing national images. In this context I examine images of Arabs in Turkish identity and their affects on Turkish foreign policy (TFP) making.