Uygulamaları açısından kalite yönetim sistemi: Gaziantep sanayisinden bulgular
Applications of quality management system: Findings from Gaziantep industry
  1. Tez No: 137734
  2. Yazar: SABİHA ANNAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN HALİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Yönetim Sistemi, Toplam Kalite Yönetimi, ISO 9000, HACCP, OHSAS, ISO 14000 II, Quality Management System, Total Quality Management, ISO 9000, HACCP, OHSAS, ISO 14000 III
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Firmaların büyümesi ve hayatta kalabilmesi, müşteri odaklı olmasına, hızlı ve kaliteli üretim yapmasına bağlıdır. Şirketler global pazarda başarılı olabilmek için, uluslar arası standartları uygulamak zorundadırlar. Bunun yanında her organizasyonun kendisine uygun bir kalite yönetim sistemi olmalıdır. Bu çalışmanın amacı, Gaziantep sanayisinde ISO 9000 belgesi alan işletmelerde standartların uygulanma durumunu ortaya koyarak Kalite Yönetim Sisteminin işletmeler üzerinde analizini yapmaktır. Bu çalışma Gaziantep'te ISO 9000 belgesi olan işletmelerin profilini ortaya koyması ve işletmelerde kalite yönetim sisteminin nasıl uygulandığım göstermesi bakımından önemlidir. Bu tez çalışması dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde kalite ve toplam kalite yönetimi konulan ele alınarak, kalitenin tarihçesi, unsurları, boyutları incelenmiştir. Toplam kalite yönetimi, temel kavramları, önemi ve ISO 9000 ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, kalite güvence sistemi açıklanarak, ISO 9000, 9001 gibi çeşitli kalite standartlarının üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde,“Kalite Yönetim Sistemi”ele alınarak, ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi uygulama ilkeleri ve yapılan son değişiklikler açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise, Gaziantep genelinde ISO 9000 belgesi alan 51 firmadan 35 firmada Kalite Yönetim Sisteminin uygulanma durumu anket yoluyla toplanan bilgiler ışığında analiz edilerek değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizlerinde SPSS/PC+V7.5 programı kullanılmıştır. Sonuç olarak işletmelerin kendilerine has değişik kalite yönetim sistemi olmasına rağmen bir çoğunda bu sistemin tam olarak uygulanmadığı ortaya çıkmıştır. Özellikle üretim maliyeti, takım çalışması, personel eğitimi, personelin yetkilendirilmesi konularında bazı eksiklikler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The growth and the survival of the firrms depend on being custemer oriented and the ability of fast and good quality producing. Companies must apply international standarts for being succesfull in global market. In addition, every organisation must have quality management system which is suitable for them. The aim of this study, while putting forward aplication situation of standarts in organizations having ISO 9000 certificate in Gaziantep industry,. to analysis Quality Management System on the organizations. This study is important that puts forward profile of organisations and points out how quality management system is being aplicated in organisations. This thesis study consists of four parts. In the first part, history, elements, dimensions of quality are examined by handling quality and total quality management matters. Total quality management, and its basis concepts, importance and relation with ISO 9000 have been emphasized. In the second part, by explaning quality assurance system, various quality standarts as ISO 9000, 9001 have been pointed out. In the third part, by handling“Quality Management System”, the aplication principles of ISO 9000:2000 Quality Management System and latest revisions are explained. In the fourth part, The aplication status of Quality management system in the 35 companies of 51 companies having ISO 9000 certificate in Gaziantep evaluated by analysing information which collected via questionnaire. SPSS/PC+V7.5 program is used in statistical analysis of study. As a result of study, however organisations have various quality management system the system hasn't been implemented exactly in many organisations is revealeted. Some defectiveness, especially cost of production, team work, education of personel, to authorize personel matters has been revealeted.