Kültür değişmeleri açısından Kayseri'de kadınların doğum ve çocukla ilgili inanış ve adetleri
According to cultur changes, women in Kayseri have belief and customs that related with birth and child
  1. Tez No: 137760
  2. Yazar: AYŞE KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. VAHAP TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Religion, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, Kültür, Kültür Değişmesi, Normlar, Modernleşme, Change, Cultur, Cultur Change, Norms, Modernization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Ill KÜLTÜR DEĞİŞMELERİ AÇISINDAN KAYSERİ'DE KADINLARIN DOĞUM VE ÇOCUKLA İLGİLİ İNANIŞ VE ÂDETLERİ ÖZET Bu çalışmada, bir Orta Anadolu şehri olan Kayseri' de yaş, medenî durum, gelir durumu, eğitim gibi çeşitli değişkenler açısından farklılıklar gösteren kadınlar arasında doğum ve çocukla ilgili inanış ve âdetler incelenmiştir. Mülakat ve gözlemlerimizle birlikte 102 kadın katılımcıyla anket çalışması yapılmıştır. Değişimin boyutlarını gözlemlemek açısından çalışmamızda Türklerin doğum ve çocukla ilgili geleneksel âdet ve inanışlarına da yer verilmiştir. Bir çok âdette geleneksel doğum motifleri varlığını sürdürürken, genelde Türk toplumunda ortaya çıkan sosyo-kültürel değişmeye paralel olarak doğumla ilgili bir takım âdet ve inanışların da değiştiği gözlemlenmiştir. Doğum ve çocukla ilgili tutum ve davranışların değişiminde daha çok, eğitim, gelir düzeyi ve sosyo-kültürel çevre faktörlerinin etkili olduğu görülmüştür. Bu tür geleneklerin yaşatılmasında dinî inanç, tutum ve pratiklerin de etkili olduğu düşünülerek, araştırmamızda kadınların dinî yaşayışları da önemli bir değişken olarak dikkate alınmıştır. Sonuç olarak; günümüz kadınlarının mantık, fayda ve dine uygunluk beklentileri içerisinde oldukları görüldüğünden, doğumla ilgili inanış ve uygulamalarında, söz konusu âdetlerin günlük hayattaki yerinin önemli derecede azaldığı söylenebilir. Bu çerçevede, modern sağlık uygulamalarının yaygınlaşması, kültürel değişme bağlamında doğumla ilgili yeni anlam kalıpları ve davranış biçimlerinin oluşmasına katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ACCORDING TO CULTUR CHANGES, WOMEN IN KAYSERİ HAVE BELIEF AND CUSTOMS THAT RELATED WITH BIRTH AND CHILD ABSTRACT In this study, belief and customs that related with birth and child have been treated, among married women to indicate differences point of view age, education, level of income, marital status in Kayseri, a Middle Anatolia City. The questionnaire with interviews and observations has been applied to 102 married women. In order to observe the diversity, Turkish traditional beliefs and customs about birth and child have also been treated. While traditional motifs of birth continue their existence in most of customs, also change of some believes and customs concerned with birth have been observed as paralleling to socia-cultural change to appear in Turkish society generally. In the changing of attitude and behaviours that connected with birth and child, more have been understood that education, income level and sociocultural environmental factors are effective. In this study, the survival of this kind of traditions, with the effectiveness of religious believes, attitudes and practical experiences, also religious life of women have been taken into consideration as important variables. Consequently; it can be said that as the contemporary women are in expectations logic, utility, favourableness with religion, they have considered the customs, believes and practices connected with birth in their daily lives less than before. At the context of culturel changing, the widespreadness of modern health practices have contrubited to the constitution of new meaning models and behaviour manners connected with birth.