Suluova ağızları
Suluova dialects
  1. Tez No: 137761
  2. Yazar: TEVFİK PEKACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Suluova, Ağız, Berieme, Ses, Şekil, Suluova, Dialect, Collection, Phonetic
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
ü SULUOVA AĞIZLARI ÖZET Suluova Ağışları isimli bu çalışma, Erciyes üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Bili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Türk Bili Bilim Balı'na yüksek lisans tezi olarak sunulmak amacıyla hazırlanmıştır. Berleme işine giriştiğimiz zaman derlemeyi yapacağımız kişilerin okuma-yazma bilmeyen, yörenin dil özelliklerini muhafaza eden ve yansıtan yaşlı kadın ve erkekler olmasına dikkat ettik. Ayrıca derlediğimiz malzemelerin kültürel bir değer taşıması ve kültürel biriMmîerie beslenmesi bizim için çok önemliydi Fakat metinlerimizdeM malzeme yöredeki gelenek, görenek ve günlük hayatta yapılan işlerle sınırlı kaldı. Çalışmamızda 12 adet altmışlık kaset kullandık. Kasetleri çevirme konusunda her ne kadar azamî gayret gösterdiysek de bu konuda kusursuz olduğumuz düşüncesinde değiliz. İşimize yaramayan, metnin ahengini bozan veya anlaşılamayan yerleri metinlerde kullanmadık. Kullandığımız çevriyazı işaretlerinde bir kaynağa bağlı kalmadık. Yöreye has bazı sesleri de göstermeyi uygun bulduğumuz işaretlerle gösterdik. Araştırmamız Yörenin Özelikleri, Ses Bilgisi, ŞeMi Bilgisi, Metinler, Sözlük ve Sonuç olmak üzere 6 bölümden oluşmaktadır. Ses ve ŞeMi Bilgisi bölümlerinde tatlandığımız örneklerde alfabetik sırayı gözetmekle beraber, fiil çekimlerinde şahsa göre sıralama yaptık. Sözlük bölümünde metinlerimizde bulunan kelimelere metin ve satır numaralarını ekledik. Bölgeden derlenen ama metinlerde yer almayan kelimeleri de numarasız olarak sözlüğe ekledik.
Özet (Çeviri)
iii SULUOVA DIALECTS SUMMARY This work, Suluova Dialects, is prepared to Erciyes University Social Sciences Institute, Turkish Language and Literature main Sucience Branch Turkish Science Branch in order to be presented as MA degree thesis. When we began the work with should be the mature men-women who don't know reading-writing but having and reflecting their region's language features. Moreover it is important for us that the metarials we have collected would have cultural importance and have been developed by the accumulation of culture. Yet, the metarials in our tekts were limited by tradition, custom and dairy Works of the region. We used 12 sexagerarian casettes in our work. Although we translated all the casettes with great effort, we don't think that were unnecessary, unclear and discordont. We didn't bound to only one source about the transcription mark we used. Also, we used some ragional sounds with the marks approved. Our research consists of to parts as Features Of The Region, Phonetic, Morphology, Dictionary and the result. İn the episode of the Phonetic and Morphology we were careful about the alphabetical order amd also conjugation of verbs. İn the episode of Dictionary we added the numbers of the texts and linet o words in our texts. We also added the words collected from the region but not used in the texts in the dictionary without numbers