Pedagojik konstruktivist yaklaşıma göre düzenlenmiş etkinliklerin öğrenci başarısına kalıcılığa ve kritik düşünme becerisine etkisi
  1. Tez No: 137769
  2. Yazar: COŞKUN KÜÇÜKTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. GÜRCAN ÜLTANIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konstruktivizm, Kritik Düşünme, Öğrenci Başarısı, Kalıcılık vıı, Constructivizm, Critical Thinking, Student Achievement, Permanence
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 384
Özet
ÖZET PEDAGOJİK KONSTRUKTİVİST YAKLAŞIMA GÖRE DÜZENLENMİŞ ETKİNLİKLERİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA, KALICILIĞA VE KRİTİK DÜŞÜNME BECERİSİNE ETKİSİ KÜÇÜKTEPE, Coşkun Doktora: Eğitim Programları ve Öğretim Tez Danışmanı: Doç. Dr. Y. Gürcan ÜLTANIR Eylül, 2003: 364+ xvii sayfa Bu araştırmanın amacı, eğitim fakültelerinde okutulan“Öğretimi Planlama ve Değerlendirme”dersi öğretiminde, pedagojik konstruktivizm yaklaşımına göre düzenlenmiş etkinliklerin kullanılmasının, öğrenci başarısına, kalıcılığa ve kritik düşünme becerilerinin gelişimine etkisini ortaya koyarak saptanmış durumlara ilişkin önerilerde bulunmaktır. Araştırmada deneme (deneysel) model kullanıldığından evren ve örneklem seçimine gidilmemiştir. Araştırma, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın denekleri bu fakültenin Öğretimi Planlama ve Değerlendirme dersini alan 2. ve 4. sınıf öğrencileridir. Uygulama, Öğretimi Planlama ve Değerlendirme dersinde iki deney, iki kontrolgrubu belirlenerek, 96 kontrol grubu, 96 deney grubu olmak üzere toplam 192 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Verilerin toplanmasında,“Öğrenci Portfolyoları, CCTDI ”California Kritik Düşünme Eğilimi Ölçeği“, Essey tipi sorulardan oluşan ”Başarı Testi“, ”Yapılandırılmamış Görüşme Formu“ ile Öğrencilerin Beyin Haritalarının çıkarılması için kullanılan ve bir açık uçlu sorudan oluşan ”Soru Formu“ kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre: 1. Deney grubunun başarı sontest puan ortalamaları, öntest puan ortalamalarından yüksektir. Bu duruma göre, deney grubunda uygulanmış olan pedagojik konstruktivist yaklaşıma uygun etkinlikler, ”Öğretimi Planlama ve Değerlendirme“ dersinin öğretiminde etkili olmuştur. 2. Kontrol grubunun başarı sontest puan ortalamaları, öntest puan ortalamalarından yüksektir. Buna göre, kontrol grubunda öğretimde uygulanmış olan geleneksel yöntemler ”Öğretimi Planlama ve Değerlendirme“ dersinin öğretiminde etkili olmuştur. 3. Deney ve kontrol grupları arasında, essey tipi başarı testi sontest puanlarına göre, deney grubu lehine anlamlı farklılaşma saptandığından, deney grubunda uygulanan pedagojik konstruktivist etkinliklerin, öğrenmede, geleneksel yöntemlere göre daha etkili olduğu görülmüştür. 4. Deney grubundaki öğrenciler, portfolyalarını hazırlarken yaptıkları yıllık, ünite ve günlük ders planları ile her soru tipinden hazırlamış violdukları örnek sınavlarda, kontrol grubundaki öğrencilere göre daha başarılı oldukları saptanmıştır. 5. Deney grubundaki öğrencilerin kalıcılık puanlarının, kontrol grubundaki öğrencilerin kalıcılık puanlarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. 6. ”Öğretimi Planlama ve Değerlendirme" dersinin temel kavramlarını açıklarken deney grubundaki öğrencilerin, kontrol grubundaki öğrencilere göre ortalama 10 kavram daha fazla kullandıkları saptanmıştır. 7. Deney grubundaki öğrencilerin, uygulamadan sonra Kritik Düşünme Testi toplam puanları ile Kritik Düşünme Testi'nin, Doğruyu Arama, Olgunluk, Analitiklik, Sistematiklik, Açık Fikirlilik, Meraklılık ve Kendine Güvenme alt ölçeklerinden aldıkları puan ortalamalarının, kontrol grubundaki öğrencilerden daha fazla olduğu saptanmıştır. 8. Kritik düşünme toplam puanları arasında cinsiyete göre bir farklılaşma saptanamamıştır. 9. Kritik düşünme toplam puanları arasında, mezun olunan lise türüne göre bir farklılaşma saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF ACTIVITIES ARRANGED IN ACCORDANCE WITH THE PEDAGOGICAL CONSTRUCTIVE APPROACH ON STUDENT ACHIEVEMENT, PERMANENCE AND CRITICAL THINKING ABILITY KUÇUKTEPE, Coşkun Ph.D. Dissertation, Curriculum Development And Instruction Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Y. Gürcan ÜLTANIR September, 2003: 364+ xvii pages The aim of this study is to make light the effect of activities which are arranged pedagocial constructivist approach and are used in teaching“Instructional Planning and Evaluation”course studied in education faculties on student success, permanence and development of critical thinking abilities. Moreover, to make suggestions related to the results. In this study, as the experimental model is used, selection of population and sample were not done. The study was done in Marmara University Atatürk Education Faculty. The subjects are students studying in this faculty at 2nd and 4th grade and taking this course. For application, the control viiiand the experimental groups were selected. In control group, there were 96 students and there were 96 students in the experimental group. In total 192 students were involved in this research. During the study in order to collect the data Students Portfolio, The California Critical Thinking Disposition Inventory Test, Success Test, involved the essay type questions, Unstructured Interview Form, and Question Form involved an essay type question and used the define students brain maps. The results of the study could be listed as follows: 1- In experiment group, the mean of post-test achievement score is higher than the mean of pre-test achievement score. This fact revealed that application of pedagogical constructive approach affects teaching“Instructional Planning and Evaluation”course. 2- In control group, the mean of post-test success score is higher than the mean of pre-test. In this fact showed that application of traditional methods affects teaching“Instructional Planning and Evaluation”course. 3- There is a difference between experiment and control group in terms of post- test score of essay type success test. The difference is in favor of experiment group. The result revealed that pedagogical constructive activities used in experiment group is more effective than traditional methods in learning. 4- Students in experiment group are more successful than control IXgroup students in preparing their portfolio with annual, unit and daily plan, and exams prepared by every question types. 5- The score of permanence in experiment group is higher than score of control group. 6- In explaining the basic concepts of“Instructional Planning and Evaluation”course, the students in experiment group use more avaragely 10 concepts than control group. 7- After application, in experiment group the mean of score of total score of Critical Thinking and the subscale of Critical Thinking Test which are search of Truth-Seeking, Maturity, Analyticity, Systematicity, Open- Mindedness, Inquisitiveness and Self-Confidence in higher than the control group. 8- There is no difference in total score of critical thinking in terms of gender. 9- In terms of type of graduated school, there is no difference in total score of critical thinking.