Zihin engelli birey için hazırlanan akran aracılı sosyal beceri öğretim programının etkiliğinin incelenmesi
The Effectiveness of peer tutoring social skills intervention program for individuals with mental retardation
- Tez No: 137778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR ÇİFTCİ TEKİNARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihin Engelli, Akran Aracılı Öğretim Yöntemi, Sosyal Beceri. IV, Mental Retardation, Peer Tutoring, Social Skills. 111
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET ZİHİN ENGELLİ BİREY İÇİN HAZIRLANAN AKRAN ARACILI SOSYAL BECERİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ETKİLİĞİNİN İNCELENMESİ SAZAK, Elif Yüksek Lisans, Özel Eğitim Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İlknur Çifci TEKİNARSLAN Ekim, 2003 Bu araştırmanın amacı, akran aracılı sosyal beceri öğretim programının, zihin engelli öğrencinin“kendini tanıtma”,“yardım ya da bilgi isteme”ve“paylaşma”becerilerini kazanmasında etkili olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmaya, Bolu ilinde bulunan bir ilköğretim okulunun 1. sınıfına devam eden normal gelişim gösteren iki öğrenci ile aynı okulun özel eğitim sınıfına devam eden bir öğrenci katılmıştır. Araştırmada, tek denekli araştırma yöntemlerinden Becerilerarası Çoklu Yoklama Modeli kullanılmıştır. Hedef sosyal beceriler olan; kendini tanıtma, yardım ya da bilgi isteme ve paylaşma becerilerinin akran aracılığıyla zihin engelli öğrenciye kazandırılması için, akran aracılı öğretim yöntemine dayalı öğretim planları geliştirilmiştir. Geliştirilen öğretim programı, haftada üç gün 30 dakikalık oturumlar şeklinde uygulanmıştır. Öğretim oturumları sonunda, izleme oturumları yapılmıştır. Araştırmanın sonunda, akran aracılı sosyal beceri öğretim programının, öğrenciye öğretilmesi hedeflenen kendini tanıtma, yardım ya da bilgi isteme ve paylaşma becerilerinin kazandırılmasında etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTIVENESS OF PEER TUTORING SOCIAL SKILLS INTERVENTION PROGRAM FOR INDIVIDUALS WITH MENTAL RETARDATION SAZAK, Elif Master's Degree, Department of Special Education Thesis Advisor: Assistant Professor, İlknur Çifci TEKİNARSLAN October, 2003 The purpose of this study was to present the effectiveness of Peer Tutoring Social Skills Intervention Program in acquisition of self-introduction, asking for information or help, and and sharing skills by students with mental retardation. Two normally developing first graders, attending to a regular classroom, and one student, attending to a self-contained special education classroom of the same primary school in Bolu, participated in this study. Multiple probe model with probe conditon across behavior, which is one of the Single Subject Research Designs, was used for this research. The intervention programs were developed to make the students with mental retardation acquire seff-introduction, asking for information or help, and and sharing skills, which were the target skills of this study. The intervention program was applied three days a week, each in 30-minute sessions. At the end of intervention settings, follow-up settings were conducted. Results showed that Peer Tutoring Social Skills Intervention Program was effective in acquisition of self-introduction, asking for information or help, and sharing.