Postmenapoz dönemindeki kadınların fitoöstrojen içeriği zengin diyetle beslenmelerinin menopoz semptomlarına etkisinin incelenmesi
Effects of phytoestrogens rich diet on menopausal symptoms in postmenopausal women
  1. Tez No: 137855
  2. Yazar: ZEHRA BÜYÜKTUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Phytoestrogens, soy, menopause
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Büyüktuncer Z., Postmen apoz dönemdeki kadınların fitoöstrojen içeriği yüksek diyetle beslenmelerinin menapoz semptomlarına etkisinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Kadın yaşamının önemli fizyolojik dönemlerinden biri olan menopoz, ilk yıllarda sıklıkla görülen ateş basması, gece terlemeleri, uyku düzensizliği gibi vasomotor semptomlar, bilişsel yetenekte azalma, anksiyete, depresyon gibi psikolojik sorunlar ve uzun dönemde artan koroner kalp damar hastalıkları ve osteoporoz riskleri nedeniyle, bir çok kadm için yaşam kalitesinin düştüğü, tedavi edilmesi gereken bir dönem haline gelmektedir. Bu dönem için önerilen tedavi yöntemleri ile ilgili yaşanılan sorunlar yeni tedavilerin arayışını beraberinde getirmiş ve bu noktada fitoöstroj enler alternatif doğal tedavi olarak ilgi çekmiştir. Bu çalışma fitoöstroj enden zengin soya proteini içeren diyetin menopoz semptomlarına etkisini araştırmak amacıyla planlanmış ve Hacettepe Üniversitesi Kadm Doğum, Kardiyoloji ve Beslenme ve Diyetetik Bölümleri tarafından yürütülmüştür. Çalışmaya doğal yollarla menopoza giren, hormon tedavisi almayan, sağlık sorunları olmayan, kan lipid düzeyleri normal aralıkta yer alan, gönüllü 18 postmenopozal kadm katılmıştır. Bireylere enerji gereksinimlerini karşılayan yeterli ve dengeli diyetle birlikte günde 45 mg isoflavon içeren 35 g soya proteini 8 hafta süre ile tükettirilmiştir. Çalışmanın ilk günü ve 8 hafta sonunda endotel fonksiyon, plasma total kolesterol, trigliserit, LDL, HDL, VLDL kolesterol, apolipoprotein A, apolipoprotein B, lipoprotein(a), CRP, homosistein, osteokalsin, IGF-I (insulin growth faktör-I), östradiol, FSH, LH düzeyleri, endometrium kalınlığındaki ve antropometrik ölçümlerdeki değişimler değerlendirilmiştir. Ayrıca bireyler ateş basması ve uyku düzensizliği yakınmalarının sıklıkları açısından izlenmişlerdir. Çalışma sonunda bireylerin endotel fonksiyonlarında % 29 oranında iyileşme saptanmış, bu değişim istatistiksel açıdan ve klinik olarak önemli bulunmuştur (p0.05).' Östradiol düzeyindeki hafif artış klinik açıdan önemli bulunmamıştır. FSH ve LH düzeylerinde klinik açıdan önemli olmayan değişiklikler saptanmıştır (p0.05). Uyku düzensizliği ve ateş basması yakınmalarının sıklıklarının iki aylık süreçte azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Büyüktuncer Z., Effects of phytoestrogens rich diet on menopausal symptoms in postmenopausal women, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Dietetic, Ankara, 2003. Menopause, one of the important physiological phase of women life may cause women to go through numerous symptomatic and asymptomatic manifestations, including vasomotor symptoms such as hot flushes, insomnia, decrease in cognitive function, fatigue, depression at early stages and increased risks of osteoporosis, cardiovascular disease in long term. Because of some adverse effects of the therapies, commonly used, new therapies having been investigated. At this point natural estrogenic substances in plants, called phytoestrogens is attracting increasing interest. This study is planned to test the effects of diet rich from soy phytoestrogens on menopausal symptoms and carried out by Cardiology, Gynecology and Nutrition&Dietetics Departments of Hacettepe University. Eighteen voluntary women with natural menopause who have not been receiving HRT, without any health problems and normal blood lipid profile participated in the study with an 8-week diet. A balanced diet which contained 35 g soy protein including 45 mg isoflavone had been prepared with reference to the women's energy requirement. Bloods were collected on the first day of the study (baseline) and at the end of the 8 week diet period for the analysis of the total cholesterol, trigliserit, LDL, HDL, VLDL cholesterols, apolipoprotein A and B, lipoprotein (a), CRP, homocysteine, osteocalsin, IGF-I (insulin growth factor-I), estradiol, FSH, LH and endometrial thickness which was measured by transvaginal ultrasound, endothelial function were evaluated using brachial ultrasound. The individuals were examined in terms of their frequency of hot flushes and insomnia with the help of a questionnaire at baseline and at the end of the 8 week period. An improvement of 29 % in EDD was identified, statistically significant (p0.05). The endometrial thickness wasn't affected by isoflavone rich diet (p>0.05). A reduction in the frequency of hot flushes and sleep disturbance during the diet period has been observed. An increase of IGF-I level, which is a biomarker of osteoporosis, which was statistically significantly observed. There were no effects of isoflavone rich diet on weight, BKI, body composition, skinfolds, waist and hip measures. A diet that contains soy isoflavone can enhance endotel function and decrease frequency of vasomotor symptoms of menopause, but new and long-term studies are necessary for explaining other effects on menopause.