Büyüme ve gelişme geriliği olan kistik fibrozisli hastalarda gastrostomi ile verilen beslenme desteğinin biyokimyasal ve antropometrik parametrelere etkisinin incelenmesi
The importance of nutrition supplement given with gastrostomy to cystic fibrosis patients having growth and development retardation and malnutrition
- Tez No: 137854
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kistik fibrozis, malnutrisyon, enteral beslenme, gastrostomi, Cystic fibrosis, malnutrition, enteral nutrition, gastrostomy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Gezmen M., Büyüme ve gelişme geriliği olan kistik fibrozis'Ii hastalarda gastrostomi ile verilen beslenme desteğinin biyokimyasal ve antropometrik parametrelere etkisinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Pediatrik Göğüs Hastalıkları Bölümü, Pediatrik Cerrahi Bölümü ile Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün işbirliğiyle Eylül 2001- Mayıs 2003 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Pediatrik Göğüs Hastalıkları Bölümü'ne başvuran, son 6 ayda yeterli ağırlık kazanımı olmayan malnutrisyonlu kistik fibrozis'Ii hastalar üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya 8 yaşında 3 ve 1.2 yaşında 1 hasta katılmıştır. Araştırmaya katılan 4 hastanın 2'si kız, 2'si erkektir. Çalışmada hastalar 5 ay süre ile yüksek enerjili ve yağlı diyetle, gündüz ağızdan ve gece gastrostomi yolu ile beslenme desteği sağlanıp pankreatik enzim tedavisi verilerek izlenmiştir. Araştırma başında ve sonunda hastalarda antropometrik ölçümler ve biyokimyasal ölçümlere bakılmış, solunum fonksiyon testi yapılmıştır. Haftada 1 kez besin tüketim kaydı alınmıştır. Araştırma sonunda antropometrik ölçümlerden ağırlık, boy ve üst orta kol çevresinde, biyokimyasal ölçümlerde ise hemoglobin, hematokrit ve albumin düzeylerinde istatistiksel açıdan önemli artış (p0.10). Bu çalışma sonucu malnutrisyonlu ve büyüme- gelişme geriliği saptanan kistik fibrozis'Ii hastalarda gastrostomi ile beslenme desteği hastaların klinik ve biyokimyasal bulgularına olumlu etkide bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSRACT Gezmen M., The importance of nutrition supplement given with gastrostomy to cystic fibrosis patients having growth and development retardation and malnutrition, Hacettepe University, Health Sciences Institute MSc Thesis in Dietetics, Ankara, 2003. The research has been carried out with H.U. İhsan Doğramacı Children's Hospital, The Department of Pediatric Chest Disease, The Department of Pediatric Surgery and The Department of Nutrition and Dietetics. The study was done between September 2001 -May 2003 and conducted on 2 male and 2 female cystic fibrosis patients with malnutrition. Three patients are 8 and one of them is 1.2 years old. In this study patients were given pancreatic enzyme therapy and a high energy-fat diet orally during the day and with gastrostomy during night for 5 months. During the research anthropometric and biochemical measurements were taken. Food consumption was determined once a week and pulmonary functions are followed up. At the end of the study, the increase in weight, length, mid-upper arm circumference and the level of hemoglobin, hematocrit, and albumine are found to be statistically significant (p0.10), there are positive developments achived in the patients' clinical progress. According to the results of this study, the nutrition supplementation with gastrostomy makes a positive effect on the clinical and biochemical progress of the cystic fibrosis patients having growth and development retardation and malnutrition.