Kobaylarda deneysel endolenfatik hidrops oluşturulması ve bu oluşumda deksametazonun etkilerinin araştırılması
Evaluation of the effect of dexamethasone in the experimentally induced endolymphatic hydrops in guinea pigs
  1. Tez No: 137866
  2. Yazar: FULYA DEVECİ ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ AYAS, DOÇ. DR. FARUK ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel endolenfatik hidrops, deksametazon, ECoG, Experimentally induced endolymphatic hydrops, dexamethasone, ECoG
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV ÖZET ÖZER, F.D., Kobaylarda Deneysel Endolenfatik hidrops oluşturulması ve bu oluşumda deksametazonun etkilerinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Tezi. Ankara, 2003. Deneysel endolenfatik hidropsta deksametazonun işitme ve histopatolojik olarak etkilerini inceleyebilmek amacıyla 400±50 gram, erkek, 44 adet kobayda, 12 saat açlığı takiben Ketamin (Ketalar, Eczacıbaşı) 40 mg/kg ve Xylazine (Rompun, Bayer) 10 mg/kg' dan oluşan sedatif- anestezik intramüsküler (im) yol ile verilerek sağ kulaklarında deneysel endolenfatik hidrops oluşturuldu. Postoperatif test yapılamayan 14 kobay çalışma dışı bırakıldı. Hayvanlar iki gruba ayrılıp bir gruba intraperitoneal (i.p.) deksametazon (Dekort, Bilim) 5 mg/kg/gün uygulandı. Yaşam süreleri ve test tekrarına göre gruplar kendi içinde ikiye ayrıldı. Tüm gruplara preoperatif dönemde, postoperatif 2. gün ve yaşam süresi daha uzun olanlara postoperatif 15. gün aynı anestezi uygulanarak elektrokokleografi (ECoG) yapılıp Summating Potential (SP), Action Potential (AP) değerlerine, V. mutlak latens ve I.-V. interpeak latens sürelerine bakıldı. Ölen hayvanlardan çeşitli nedenlerle sadece 14 tanesinde temporal kemik bullaları çıkarılıp histopatolojik inceleme yapıldı. Her iki grupta preoperatif ve postoperatif 2. gün SP ve SP/AP oranı değerleri anlamlı olarak yükselmişti. Ancak deksametazon alan grupta bu artış daha azdı. Sol ve sağ kulaklar karşılaştırıldığında kontrol grubunda anlamlı bir fark varken, deksametazon uygulanan grupta fark gözlenmedi. Postoperatif 2. gün bakılan V. dalga latensi kontrol grubunda kısalırken; deksametazon alan grupta uzamıştı. I.-V. interpeak latens değeri her iki grupta da uzamış olarak tespit edildi. Ancak bu bulgu, deksametazon alan grupta daha az orandaydı. Uzun dönem değerlere bakıldığında; kontrol grubunda postoperatif 2-15. günler arasında V. dalga latens değerinde anlamlı fark varken, deksametazonalan grupta saptanamadı. Histopatolojik olarak kontrol grubunda değişen şiddetlerde hidrops izlenirken, ilaç grubunda hafif veya normale yakın hidrops tespit edildi. Bu sonuçlara göre; deksametazon, deneysel endolenfatik hidrops modelinde erken dönem hidrops bulgularını önleyebilir. Ancak bu bulguların denek sayısı artırılarak uzun dönemdeki seyrini araştırmak gerekir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ÖZER,F.D., Evaluation of the effect of dexamethasone in the experimentally induced endolymphatic hydrops in guinea pigs. Hacettepe University Faculty of Medicine, Otorhinolaryngology Thesis. Ankara, 2003. To investigate the audiological and histopathological effects of dexamethasone in the experimentally induced endolymphatic hydrops, mature, 44 male guinea pigs weighing 400±50 gram were anesthetesied with Ketamine (Ketalar, Eczacıbaşı) 40-50 mg/kg and Xylazine (Rompun, Bayer) 8-10 mg/kg as sedative-aneshetic and operated to induce experimental endolymphatic hydrops in their right ear. Left ear served as control. 14 guinea pigs were remained unexamined due to exicitus before control test. The guinea pigs were seperated into two groups as control and dexamethasone, and the latter had taken dexamethasone (Decort, Bilim) 5 mg/kg/day i.p. The groups were again divided into two (categories) within themselves according to repeated test and long living time. ECoG was done to all groups at the time of preoperative and postoperative 2 nd days and 15 th days that guinea pigs with long living time. In the ECoG, summating potential (SP), Action potential (AP) amplitudes and V. wave latens time and I.-V. interpeak latens time were measured. Only 14 subjects were examined histopathologically. SP and SP/AP ratio measured postoperative 2 nd day were rised in the both groups but more in the control one. When the left and right ears were compared, a meaningful difference was (observed/seen) in the control group whereas in the dexamethasone was not. V wave latency measured preoperative and postoperative 2 nd day was decreased in the control group but increased in the dexamethasone one. I.-V. interpeak latency was increased in the both but as little rising in the dexametasone one. In the groups had long survival,the control one had the diference not the dexamethasone group as regarding V. wave latency measured in the postoperative 2 nd and 15 th days. In the histopathological examination, in the control group hydrops with the differentvıı degree were present but in the dexamethasone one, mild or normal appearance was seen. These findings suggest that dexamethasone can prevent the audiological and histopathological findings of early period experimentally induced endolymphatic hydrops. However, this result should be supported with higher number of subjects experimental hydrops with longer survival time.