Orta kulak patolojilerinde multifrekans timpanometri bulguları
Multifrequency tympanometry findings in middle ear pathologies
  1. Tez No: 137865
  2. Yazar: ZERRİN TAHİNCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN BÖKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Multifrekans timpanometri, yüksek frekans timpanometri, orta kulak patolojileri, Multifrequency tympanometry, high frequency tympanometry, middle ear pathologies
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
IV ÖZET Tahincioğlu, Z., Orta kulak patolojilerinde multifrekans timpanometri bulguları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Multifrekans timpanometri, orta kulak incelemelerinde daha detaylı bilgi veren, 200-2000 Hz probe tone frekanslar arasında ölçümler yapan avantajlı bir test yöntemidir. Multifrekans timpanometri orta kulak sisteminde, kütle ve katılaşmada meydana gelen ufak değişiklikleri tespit edebilen hassas bir ölçüm metodudur. Bu değişiklikler otoskleroz, kemikçik zincirde bozulma ve effüzyonlu otitis media gibi patolojilerin tespitinde önem kazanır. Ancak odyoloji kliniklerinde multifrekans timpanometrenin rutin olarak kullanılmadığı, bu nedenle orta kulak patolojilerinde ayırıcı tanı için yeterli verinin bulunmadığı gözlenmiştir. Bu duruma bağlı olarak araştırmamızda multifrekans timpanometre kullanarak çeşitli orta kulak patolojilerinde multifrekans timpanometri sonuçlarını ortaya çıkartmak amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmamızda Hacettepe Üniversitesi Odyoloji Bilim Dalı'nda 15-40 yaşları arasında 50 normal, 17 sklerotik, 6 adesiv, 9 kalsifik, 12 psedömembranlı ve 10 otosklerozlu olmak üzere 66 kişinin 104 kulağına odyolojik ve impedansmetrik testler yapılmıştır. Timpanometrik ölçümde 226, 678, 800 ve 1000 Hz probe tone kullanılmış ve bu frekanslardan elde edilen komplians değerleri ve timpanogram şekilleri karalaştırılmıştır. 226 Hz'de normal timpanogram elde edilirken, 678 Hz, 800 Hz, 1000 Hz probe tonlarda bütün gruplarda komplians değerlerinde artış gözlenmiştir. Timpanogram şeklinde ise bütün gruplarda probe tone frekansı arttıkça şekil değişiklikleri tespit edilmiştir. Multifrekans timpanometrinin, ayırıcı tanıda tek başına yeterli bir tanı aracı olamayacağı, odyometrik ve otoskopik muayene ile birlikte odyolojik test bataryasının bir parçası olarak kullanılması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tahincioğlu, Z., Multifrequency tympanometry findings in middle ear pathologies, Hacettepe University, Health Sciences Institute Master Science Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2003. Multifrequency tympanometry is an advantageous test method which gives detailed knowledge about the middle ear examinations making measurements between 200-2000 Hz probe tone frequency. Multifrequency tympanometry is a sensitive measurement method that detects small changes occur in the mass and stiffness in the middle ear system pathologies as otosclerosis, ossicular discountinue and otitis media with effusion. However the multifrequency tympanometry has not been performed routinely in audiologic clinics there for it is observed that enough data for diagnosis of middle ear pathologies could not find. According to this situation, we aimed to detect results of multifrequency tympanometry in various middle ear pathologies by using multifrequency tympanometer in this study. For this purpose, in Hacettepe University Audiology Department audiologic and impedancemetric tests were done between the ages of 15-40 in 66 patients 104 ear as 50 normal, 17 sclerotic, 6 adhesiv, 3 calsific, 12 pseudomembran and 10 otosclerosis. In tympanometric measurements, 226, 678, 800 and 1000 Hz probe tone was used and the compliance shapes were compared. Increments in compliance values in all groups in the 678, 800 and 1000 Hz probe tones. In all groups when the probe tone frequency was increased, the changes in tympanogram shapes were observed. Multifrequency tympanometry alone was not an enough diagnostic tool in diagnois and it was induced that audiological test battery together with otoscopic and audiometric evaluation must be used.