Kobaylarda deneysel toxoplasma gondii enfeksiyonunda patolojik bulgular
Pathological findings of experimental toxoplasma gondii infection in guinega pigs
  1. Tez No: 108172
  2. Yazar: OĞUZ KAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFKI HAZIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel toksoplazmozis, elektron mikroskopi, kobay, patoloji, Experimental toxoplasmosis, guinea pig, pathology, ultrastructure
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
52 ÖZET Kobaylarda Deneysel Toxoplasma gondii Enfeksiyonunda Patolojik Bulgular Bu çalışmada, 42 adet erkek kobayda, farklı yollarla Toxoplasma gondii Ankara susu takizoitleri verilerek deneysel toksoplazmozis oluşturuldu. Her grupta 12 kobay olacak şekilde; intravenöz (grup 1), intraperitoneal (grup 2) ve intradermal (grup 3) yollarla enfekte edilen üç deney grubu oluşturuldu. Ayrıca her bir deney grubu için ikişer kobay kontrol (grup 4) olarak ayrıldı. İnokülasyon sonrası belirlenen günlerde ötenazileri yapılan kobaylardan alınan sistemik doku örnekleri histopatolojik ve elektron mikroskobik yönden incelendi. Enfeksiyonda şekillenen lezyonlar etkenin veriliş yoluna göre farklılık gösterdi. Makroskobik olarak, grup l'de yoğun olarak akciğerler, karaciğer ve böbrek üstü bezlerinde 1-2 mm büyüklüğünde çok sayıda boz- beyaz renkli odaklar şekillendi. Grup 2 'de, karın boşluğunda değişen miktarlarda fibrinli eksudatla birlikte organların yüzeyinin fibrinle kaplandığı, grup 3'te ise deri inokülasyon bölgesinde 1.5-2.0 cm çapında kanama ve nekrozlar ile bölgesel lenf düğümlerinde nekrozlara rastlandı. Mikroskobik olarak; grup 1 'de akciğer, karaciğer, dalak ve böbrek üstü bezlerinde T. gondii takizoit formlarının bulunduğu multifokal pıhtılaşma nekrozları gözlendi. Grup 2 'de karaciğer, dalak, bağırsak ve böbreklerin serozalarından başlayarak parankimine doğru ilerleme gösteren nekrozlar şekillendi ve çok sayıda serbest takizoit grupları gözlendi. Grup 3'te ise deri, lenf düğümleri, karaciğer, beyin ve akciğerde takizoitlerin de bulunduğu granülomatöz lezyonlar şekillendi. İnokülasyon sonrası aradan geçen süreyle doğru orantılı olarak, lezyonlann organlardaki yayılışında artış görüldü. Elektron mikroskobik incelemede; hücre dışında serbest takizoitlerle birlikte dokularda yoğun nekroz dikkati çekti. Hücre içi takizoitlere ise çoğunlukla makrofaj sitoplazmalannda rastlandı ve endozoit formları da gözlendi.
Özet (Çeviri)
53 SUMMARY Pathological Findings of Experimental Toxoplasma gondii Infection in Guinea Pigs An experimental toxoplasmosis was performed via different routes in 42 male guinea pigs by administrating tachyzoites of Toxoplasma gondii Ankara strain. Three experimental groups were constituted by administrating tachyzoites through intravenous (group 1), intraperitoneal (group 2), intradermal routes. Each group contained 12 guinea pigs and 2 guinea pigs for each group were used to set up control (group 4). Tissue specimens of the euthanasied guinea pigs on certain days after inoculation were collected and examined histopathologically and ultrastructurally. The lesions occurred, were different in location and histopathological features depending on the inoculation routes. Macroscopically; In group 1, multifocal gray to white foci were observed intensively in the lungs, liver and adrenal glands of animals. In group 2, the serosal surfaces of abdominal cavity organs were covered with fibrine, and in group 3, necrotic and haemorrhagic areas in 1.5-2.0 cm diameter at the inoculation sites of the skin were observed and regional lymph nodes were severely affected. Microscopically; In group 1, multifocal coagulation necrosis containing T. gondii tachyzoites were found in the lung, liver, spleen and adrenal gland. In group 2, necrotic areas starting at the seroza of the liver, spleen, intestine and kidney were found to invade through the parenchyma. In this group, abundant tachyzoites were detected. In group 3, granulomatous lesions included tachyzoites were frequently seen in the skin, lymph node, liver, brain and lung. According to post inoculation days, lesions were distributed and invaded to the deep parts of the organs. Ultrastructurally; intensive necrotic areas with extracellular free tachyzoites were observed in examined tissues. Intracellular tachyzoites were detected frequently in macrophage cytoplasms and endozoite forms were also found.