Kobaylarda deneysel candida albicans enfeksiyonunda patolojik bulgular
Pathological findings of experimental candida albicans infection in guinea pigs
  1. Tez No: 123785
  2. Yazar: RECAİ TUNCA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIFKI HAZIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Candida albicans, deneysel kandidiazis, kobay, patoloji, Experimental candidiasis, guinea pig, Candida albicans, pathology
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
67 ÖZET Kobaylarda Deneysel Candida albicans Enfeksiyonunda Patolojik Bulgular Çalışmada, dekzametazon ve siklofosfamid ile bağışıklık sistemi baskılanan erkek kobaylara farklı yollarla C. albicans serotip A (ATCC 26555) susu verilerek deneysel kandidiazis oluşturuldu. Hayvanlar intravenöz (Grup 1, n:12), intraperitoneal (Grup 2, n:12) ve oral (Grup 3, n:12) yolla enfekte edildi. Kontrol olarak (Grup 4, n:12) her deney grubu için 4 kobaya aynı yolarla fizyolojik tuzlu su verildi. İnokülasyon sonrası kobayların Grup l'de % 58,3 'ü, Grup 2'de % 41,6' sı öldü. Buna karşın Grup 3 'teki kobaylarda ölüm şekillenmedi. Nekropsi yapıldıktan sonra alınan tüm dokular makroskobik ve mikroskobik olarak incelendi. Enfeksiyonda şekillenen lezyonların dağılımı etkenin veriliş yoluna göre farklılık gösterdi. Makroskobik olarak Grup l'de çoğunlukla akciğer, karaciğer, kalp, dalak ve böbrekte çok sayıda boz beyaz renkte odaklar şekillendi. Grup 2'de makroskobik lezyonlara çoğunlukla karın boşluğu organları ve testislerde rastlandı. Grup 3'te ise lezyonlar çoğunlukla üst sindirim sisteminde dikkati çekti. Histopatolojik olarak Grup 1 ve 2'de çeşitli organlarda pyogranülomatöz lezyonlarla karakterize sisteırrik enfeksiyon oluştu. Ayrıca, Grup 2'de testislerde de lezyonlara rastlandı. Grup 3'te ise çoğunlukla üst sindirim sisteminde keratinize epitelde keratin fazlalaşması ve üzeri yalancı membranla örtülü ülserlerle karakterize yersel enfeksiyon gözlendi. Histokimyasal olarak tüm lezyonlarda, blastospor, yalancı ve gerçek hifalar saptandı.
Özet (Çeviri)
68 SUMMARY Pathological Findings of Experimental Candida albicans Infection in Guinea Pigs Experimental candidiasis was performed via different routes in guinea pigs immunosuppressed with cylophosphamide and dexamethasone by administrating C. albicans ATCC 26555 serotype A strain. Three experimental groups were constituted by administrating agent through intravenous (Group 1, n:12), intraperitoneal (Group 2, n:12) and oral (group 3, n:12) routes. Four guinea pigs for each group were used to set up control (Group 4, n:12) and physiologic saline solution was injected same routes of the animals. The guinea pigs were died in Group 1 and Group 2, at the percent of 58,3 % and 41,6 % respectivelly. However, mortality was not observed in Group 3. Necropsy was performed and all tissues were examined macroscopicaly and microscopically. The lesions were different in location depending on the inoculation routes. Macroscopically, multifocal gray to white foci were observed intensively in the lung, liver, heart, spleen and kidney in Group 1. In Group 2, the macroscopical lesions were generally seen in the abdominal cavity organs and testes. However, in Group 3, the lesions were observed usually on the upper digestive tracts. Microscopically, sistemic infection characterized with pyogranulomatous lesions was observed in Group 1 and Group 2. In addition to, the similar lesions were seen in the testes of Group 2. In Group 3, local infection characterized hyperkeratosis on the squamous epithelium and ulcers covered with pseudomembranes was occurred. Histochemically, blastospores, pseudohyphae and hyphae were seen in the all lesions.