Gizli sınıf (latent class) analizi ve tanı testlerinin değerlendirilmesi
Latent class analysis and the evaluation of diagnostic test performances
- Tez No: 137912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN SÜMBÜLOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Gizli Sınıf Analizi, Tam Testleri, Altın Standart, Duyarlılık, Seçicilik, Prevalans, Meme Kanseri, E-M Algoritması, Latent Class Analysis, Diagnostic Tests, Gold Standard, Sensitivity, Specificity, Prevalance, Breast Cancer, E-M Algorithm
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Çolak, M., Gizli Sınıf Analizi ve Tanı Testlerinin Değerlendirmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoistatistik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Gizli sınıf modeli bir veya daha fazla kategorik, gizli, gözlenemeyen değişkenlerin ölçülmesi için oluşturulmuş iki veya daha fazla incelenilen olayın belirleyicileri olarak kabul edilen kategorik gözlenen değişkenler arasındaki ilişkiyi tanımlar. Bu çalışmada, ilgili alt grupların belirlenmesi amacına yönelik, çok değişkenli, boyut indirgeme amaçlı bir istatistiksel yöntem olan gizli sınıf analizine ilişkin teorik bilgiler ve uygulama alanları verilmiştir. Gizli sınıf analiz yöntemi ile,“altm standart”testin olmadığı veya uygulamasının mümkün olmadığı ve referans testin kesin olmadığı durumlarda tanı testlerinin hassaslık parametrelerinin değerlendirilmesi incelenmiştir. Radyolojide meme lezyonlarında rutin tam testi olarak kullanılan mammography ve gray scale sonography kombinasyonu (MG-US), Power Doppler (PD) ve Contrast-Enhanced Power Doppler Sonography (CE-PD) testleri ile gerçekleştirilen meme lezyonu değerlendirmeleri kullanılarak, gizli sınıf analizi ile tanı testlerinin hassaslık parametreleri ve prevalans değeri en çok olabilirlik kestirimlerini veren E-M algoritması ile elde edilmiştir. Malin ve benin lezyonlar tek bir gizli değişkenin iki ayrı düzeyi olarak ele alınarak iki gizli sınıflı model oluşturulmuş ve gizli sınıflar tanımlanmıştır. Her bir teste ve birleştirilmiş tanı testlerine ilişkin duyarlılık ve seçicilik parametreleri ile prevalans değeri standart hata değerleri ile birlikte elde edilmiştir. Daha sonra, tam testlerinden ve birleştirilmiş tanı testlerinden elde edilen olası yanıt düzeneklerine göre kestirilen sınıf üyelik olasılıkları ve sınıf atamaları verilerek, optimum sınıfa gözlemlerin ataması gerçekleştirilmiştir. Gizli sınıf analizi ile elde edilen tam testlerine ilişkin hassaslık parametre değerleri histopatoloji sonuçlarına göre elde edilen değerlerle karşılaştırılmış ve doğru sınıflandırma yüzdesi elde edilmiştir. Gizli sınıf analizi ile oluşturulan model parametrelerinin istatistiksel önem kontrolü gerçekleştirilmiştir. Analizlerde Latent GOLD (3.0) gizli sınıf analizi paket programı ile SPSS (11.5) paket programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çolak, M., Latent Class Analysis and The Evaluation of Diagnostic Test Performances, Hacettepe University Health Sciences Institute, PhD Thesis in Biostatistics, Ankara, 2003. Latent class model defines the relation between two or more categoric observed indicators of the subject which is introduced to measure one or more, categoric latent variables. In this study, theoretical definitions and applications of multivariate statistical analysis, Latent Class Analysis, aimed to define the subgroups of interest and to reduce the dimension were given. Precision parametres of diagnostic tests were analysed by use of latent class analysis when there is no gold standard or not possible to apply and when the reference test is not certain. By using the evaluations of breast lessions diagnosed with the tests mammogrphy and gray scale combination (MG-US), power doppler (PD) and contrast enhanced power doppler sonography used in radiology, maximum likelihood estimations of precision parameters of diagnostic tests and prevalence value were obtained with E-M algorithm in latent class analysis. Latent class model with two latent class was introduced by assuming malign and benign lessions are two classes of the single latent variable and the latent classes were defined. Sensitivity, specificity and prevalence value with standard errors were obtained for each test and for combination of tests. Then, assignments of cases were performed to optimum class by giving the latent class memberships and classifications estimated from the possible patterns of diagnostic tests or combined tests. Results obtained from latent class analysis were compared with histopathology results and the percentage of correct classification were obtained. Statistical significances of model parameters obtaied from latent class analysis were performed. In the analysis, Latent GOLD (3.0) for latent class analysis and SPSS (1 1.5) softwares were used.