Hastane merkezi laboratuar sistemindeki veri tabanında gerekli istatistiki analizin yapılabilmesi için laboratuar sistemine SPSS paket programının entegre edilmesi için bir ara yüz yazılımı geliştirmek
Developing an interface to entegrate SPSS package program with hospital central laboratory system database in order to calcute necessary statistics
  1. Tez No: 137918
  2. Yazar: MÜMTAZ SERKAN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET YARDIMSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Veritabanı, Hastane Bilişim Sistemi, SPSS, OLE otomasyonu, Nesne tabanlı programlama, SQL iv, Data Mining, Database, Hospital Information System, SPSS, OLE Automation, Object Based Programming, SQL
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkezi laboratuarında bulunan veritabanı üzerinden çekilen belirli özellikteki verilerin, SPSS paket programının anlayabileceği bir veri dosyası haline getirilmesi ve bu modülün geliştirilebilmesi için kullanılan hastane bilişim sistemi elemanları açıklanmıştır. Oluşturulan bu veri dosyası üzerinde SPSS 'in nesne otomasyonu kullanılarak istenen istatistiklerin uygulanması için gereken bir ara yüz yazılımı geliştirilmiştir. SPSS'in nesne otomasyonu bu uygulama içerisindeki açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we tried to explain the methods to transform specific data sets collected over Akdeniz University Medical Faculty Hospital Central Laboratory Database into a type which fits to SPSS package program usage and describe the Hospital Information System components that are used to develope this module. This interface module was developed to compute the statistics of collected data sets by using SPSS OLE otomation. SPSS OLE otomation components are also described in this study.