Kanser kaydı ve onkoloji hastalarının bakımına yönelik yazılım
A software for healthcare of oncology patients and cancer registry
  1. Tez No: 137919
  2. Yazar: KEMAL HAKAN GÜLKESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Veritabanı, Hastane Bilişim Sistemi, Onkoloji, Kanser, Kanser kayıtları iv, Database, Hospital Information System, Oncology, Cancer, Cancer registry
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Hastaların tıbbi bilgilerinin elektronik ortama aktarılmasının pek çok avantajları vardır. Ülkemizde, bir çok büyük merkezde hastane bilişim sistemleri için çalışmalar olmakla birlikte, tıbbi verilerin kaydı konusunda gelişmeler yavaştır. Hastanelerde tedavi gören hastalar içinde kanser hastalarının özel bir önemi vardır. Hastane Bilgi Sistemimiz'de hastaların ayrıntılı tıbbi bilgisinin tutulması için öncü bir çalışma olarak kanser hastalarına yönelik bir modül hazırlamaya karar verdik. Bilgisayarda saklanacak verilerin neler olduğuna, varolan hasta kayıt sistemi ve Dünya Sağlık Örgütünün yayınlarından yola çıkarak ve oluşturulan bir komisyonda tüm değişkenler üzerine teker teker tartışılarak karar verildi. Bu değişkenler ile uygun bir veritabanı yapısı oluşturuldu. Hangi verilerin kodlanacağına karar verildi, bazı değişkenler için bilinen kodlama sistemleri kullanıldı, bazı değişkenler için kendimiz kodlama sistemi oluşturduk. Daha sonra bu veritabanının rahatça kullanılabilmesi için dördüncü kuşak bir programlama dili ile arayüzler yazıldı. Bu çalışmada, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde bakım gören kanser hastalarının tıbbi kayıtları için bir yazılım modülü geliştirilmiş ve varolan Hastane Bilgi Sistemine entegre edilmiştir. Bu modül, hastanemizin kanser kayıt merkezi için de yazılım desteği sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are many advantages of electronic patient records. In our country, there are hospital information systems, especially in large health centres. However, medical records are not satisfactory in these systems. Cancer patients have a special importance among all the patients treated in hospitals. We decided to design a module for our Hospital Information System. This module is a prototype for storing detailed medical data and it will support the healthcare of cancer patients. First, we determined the parameters which would be stored. Paper based records in our hospital, and the books published by WHO were investigated for this purpose. A commission was established and discussions were made on each parameter. Then, a database structure was designed with these parameters. A number of coding systems were selected for several variables. Finally, a user interface was designed using a fourth generation programming language. In this study, a software module for medical records of cancer patients who take healthcare in Akdeniz University Hospital was developed and this module was integrated to Akdeniz University Hospital Information System. This module will also support Hospital Cancer Registry Center.