Sürekli alkol kullananlarda demir metabolizması belirteçleri ve oksidan durumun bir göstergesi olarak malondialdehid düzeyleri
Iron metabolism markers and malondialdehyde levels which indicates of oxidative damage on alcohol abusers
  1. Tez No: 137978
  2. Yazar: SİNAN KURTMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERAH ARMUTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, serum demiri, ferritin, lipid peroksidasyonu, malon- dialdehid, Alcohol, serum iron, ferritin, lipid peroxidation, malondialdehyde
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜREKLİ ALKOL KULLANANLARDA DEMİR METABOLİZMASI BELİRTEÇLERİ VE OKSİDAN DURUMUN BİR GÖSTERGESİ OLARAK MALONDİALDEHİD DÜZEYLERİ Sinan KURTMAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ferah ARMUTÇU Eylül 2003, 50 sayfa. Bu çalışmada sürekli alkol alışkanlığı olan 25 gönüllüden oluşan erkek deney grubu ile, 26 alkol alışkanlığı olmayan sağlıklı erkek gönüllüden oluşan kontrol grubundan alman kan örneklerinde lipid peroksidasyonunun son ürünlerinden olan MDA düzeyleri ile serum demiri, ferritin ve TDBK gibi demir parametrelerinin yam sıra GGT, ALT ve AST enzim düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Kan örneklerinde serum demiri, ferritin, TDBK, GGT, ALT ve AST düzeyleri otoanalizör ile MDA düzeyleri ise spektrofotometrik metod kullanılarak tayin edildi. üiÖZET (devam ediyor) Deney ve kontrol gruplarından elde edilen bulgular Student-T testi ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Sürekli alkol kullananlarda serum MDA, GGT, ferritin ve demir düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p0.05). Sonuç olarak, sürekli alkoL kullananlarda oksidatif stres ve hepatosit harabiyetine bağlı olarak vücut demir depolarının arttığı, bunun sonucunda lipid peroksidasyonunun indüklenerek karaciğer doku hasarına katkıda bulunduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis IRON METABOLISM MARKERS AND MALONDIALDEHYDE LEVELS WHICH INDICATES OF OXIDATIVE DAMAGE ON ALCOHOL ABUSERS Sinan KURTMAN Zonguldak Karaelmas University Institute of Health Sciences Department of Biochemistry Thesis Advisor: Asst. Prof. Ferah ARMUTÇU September 2003, 50 pages. In this study, we collected blood specimens from 25 volunteer men who were alcohol abuser and 26 volunteer men then investigated relations between MDA which is one of the end product of lipid peroxidation and iron metabolism parameters like serum iron, ferritin and total iron binding capacity and GGT, ALT and AST enzyme levels. We determined serum iron, ferritin, iron binding capacity, GGT, ALT and AST enzyme levels using an autoanalyzer and we performed spectrophotometric methods for measuring MDA levels.ABSTRACT (continued) The findings were statistical compared by applying Student-T test. The elevated MDA, GGT, seram iron and ferritin levels were obtained on the alcohol abuser group (p0.05). In conclusion, we thought that there were increased body iron stores on alcohol abusers and induced lipid peroxidation which was contributed liver damage.