Determinants of the acquisition of inquiry skills in social studies at jordanian community colleges
  1. Tez No: 13799
  2. Yazar: QASSEM HUSSİEN Y. BADER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERSUN PAYKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme becerilerinin kazanılması, Sosyal Bilgiler, iki yıllık Yüksek okul Stajyer öğretmenlik VI, Acquisition of Inquiry Skills, Social Studies, Community college, Pre-Service Teacher. IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Bu tezde, Ürdün'de öğretmen yetiştiren yüksek okullarda okuyan sosyal bilgiler öğrencilerinin problem çözme becerilerini kazanmalarındaki varyans incelenmiştir. Bu çalışmada, öğrenci algılarına göre öğretmenin problem çözme davranışları, öğrencilerin bilimsel tutumları,“Tawjihi”testinden alınan ortalama puan, Tawjihi testi sosyal bilgiler ortalama puanı, yüksek okuldaki genel not ortalamaları, cinsi yet, babanın eğitim düzeyi, oturma yeri ve yüksek okul türü gibi bağımsız değişkenlerin problem çözme becerilerini kazanmadaki varyansın açıklanmasına ortak ve göreli katkıları incelenmiştir. 1989-1990 akademik döneminde Ürdün'de öğretmen yetiştiren iki yıllık yüksek okullarda Sosyal Bilgiler alanında okuyan 453 öğrenci, 95 ' i erkek ve 358 'i kız olmak üzere bu çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu öğrencilerin bulunduğu okulların yedisi devlet okulu ve beşi özel okul niteliğindedir. Araştırmacının 1990 Şubat ayında geliştirdiği anket ve dört ölçme aracı (Bilimsel Tutum ölçeği, öğrenci Algılarına Göre öğretmenin Problem Çözme Davranışları ölçeği, Değiştirilmiş Watson Glaser Kritik Düşünme Ölçegi-Arapça Formu) ile veriler toplanmış ve yüksek okul kayıtlarından yararlanılmıştır. Bakımsız değişkenlerin ortak ve göreli katkılarını saptamak amacıyla çoklu regrasyon istatistik tekniği kullanılmıştır. Analizler sonucunda bağımlı değişkendeki varyansın % 25'nin bağım sız değişkenlerin ortak katkıları ile anlamlı olarak açıklanabildiği bulunmuştur. Çalışmada yer alan bağımsız değişkenlerin problem çözme becerilerinin kazanılmasındaki varyansı şu sırayla anlamlı olarak açıkladığı gözlenmiştir. Öğrenci algılarına göre öğretmenin problem çözme davranışları, öğrencilerin bilimsel tutumları,“Tawjih”testinden alınan ortalama puan, yüksek okuldaki genel not orta lamaları, ve babanın eğitim düzeyi.Tawjihi sosyal bilgiler testi puanı, cinsiyet, oturma yeri ve yüksek okul türünün problem çözme becerilerini kazanmadaki varyansa anlamlı katkılarının olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINANTS OF THE ACQUISITION OF INQUIRY SKILLS IN SOCIAL STUDIES AT JORDANIAN COMMUNITY COLLEGES BY BADER QASSEM HUSSIEN Y. DOCTOR OF EDUCATIONAL SCIENCES SUPERVISOR:- ASSOCPROF.DR. FERSUN PAYKOÇ SEPTEMBER 1990, 169 PAGES The purpose of this study was to estimate the joint and unique contributions of the selected independent variables to an explanation of the variance produced on acquisition of inquiry skills of Jordanian community college social studies students.These variables include teacher's inquiry behavior as perceived by students, the student's inquiry attitude,“Tawjihi”grade point average,“Tawjihi”social studies grade point average, community college grade point average, i father's level of education:, as well as the student's sex, residential place, and type of community college. The actual sample to which the measurement instruments were administered consisted of 453 social studies students. They were distributed over 12 community colleges, 7 public and 5 private. There were 95 males and 358 females. mThe data was collected through the administration of four measurement instruments, A questionnaire, the Student's Inquiry Attitude Scale (SAS), the Scale for Measuring Teacher's Inquiry Behavior as perceived by Students (PTTB), and the Modified Watson & Glaser Critical Thinking Appraisal (MCTA). Community college records were also utilized. Statistical Multiple regression technique was used in the analysis of collected data to estimate both the joint and unique contribution of the independent variables to an explanation of the variance produced on the dependent variable. The joint contribution was found to be significant (a = 0.05 ) and was responsible for about 25% of the variance of the dependent variable. Selected independent variables which contributed the variance produced on student's acquisition of inquiry skills, listed in the order of magnitude, were teacher's inquiry behavior as perceived by students, student's inquiry attitude,“Tawjihi”grade point average, community college grade point average and student's father's level of education. However, variables like“Tawjihi”social studies grade point average,sex, residential place and type of community college were each found to have an insignificant unique contribution to the explanation of the variation on the student's acquisition of inquiry skills.