Kelime kazanım yaşını belirlemek amacıyla 12 yaş çocuklarının yetişkinlerle karşılaştırılması
Comparison of 12 year-old children to adults in onder to determine the age of acquisition
  1. Tez No: 314115
  2. Yazar: RAMAZAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS GÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kazanım yaşı, bilişsel süreçler, bellek, kelime frekansı, Age of Acquisition, cognitive processes, memory, word frequency
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada bilişsel süreçlerin anlaşılması için kullanılan kazanım yaşının yetişkin ve çocuk örneklemlerden elde edilen değerleri karşılaştırılmıştır. Türkçe dışındaki diller için belirlenmiş olan kazanım yaşı değerleri sadece yetişkinlerden elde edilmiştir, fakat bu değerlerin çocuklar açısından da böyle olup olmadığı test edilmemiştir. Literatürde yapılmamış olan bu karşılaştırmanın Türkçede yapılabilmesi için 40 yetişkin ve 40 çocuk Türkçe 600 kelimeyi hangi yaşta öğrendiklerini bildirmişlerdir. Her iki örneklem için elde edilen kazanım yaşları karşılaştırılmış ve aralarında yüksek düzeyde pozitif bir korelasyon bulunmuştur. Ayrıca, aynı kelimelerin frekansı ile kazanım yaşı arasında, literatürde olduğu gibi, negatif korelasyon bulunmuştur. Mevcut çalışma aynı zamanda Türkçenin kazanım yaşının belirlenmesi için bir başlangıç niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Age of Acquisition (AoA) is one of the most important determinants of language processing together with word frequency. This determinant was produced for many languages except for Turkish. On the other hand, all the present AoA lists were produced by using just adult samples, and none of these AoA lists were compared to the lists of child samples in order to test their validity. The aim of the present research is to carry out such a comparison. To that end the AoA lists of 600 Turkish words were produced by using both adult and child samples. The comparison revealed a high positive correlation between the two lists. Additionaly, another established finding in literaure has been confirmed in the present research: A negative correlation was found between AoA and word frequency of the same words. Finally, the AoA list we produced may be considered the beginning of the AoA list of Turkish.