Akut ve kronik vajina akıntısı olan kadınlarda trichomonas vaginalis tanısında direkt mikroskobi, kültür, boyama ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparison of direct microscopy, culture staining and polymerase chain vaginalis at women withacute or chronic vaginal discharge
  1. Tez No: 138045
  2. Yazar: PINAR TEMURTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKGÜN YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Trichomonas vaginalis, Tanı, Kültür, Polimeraz zincir reaksiyonu, Trichomonas vaginalis, Diagnosis, Culture, Polymerase chain reaction. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET AKUT VE KRONİK VAJİNA AKINTISI OLAN KADINLARDA TRICHOMONAS VAGINALIS TANISINDA DİREKT MİKROSKOBİ, KÜLTÜR, BOYAMA VE POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR) YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Trikomonyoz, dünyada çok yaygın olup bakteri ve virüs dışındaki vajinitlerin en sık nedenidir. HIV bulaşımında riski arttırmaktadır. Bu çalışmada, T. vaginalis tanısında sıkça kullanılan direkt mikroskobi, boyama ve kültür yöntemleri ile moleküler bir yöntem olan PZR karşılaştırıldı. Bu amaçla, vajinit şikayeti olan 100 ve hiçbir şikayeti olmayan 20 kadından alınan vajina akıntısı örneklerine direkt mikroskobi, Giemsa boyama, Modifiye Diamond's TYI-S 33 besiyerinde kültür ve PZR yöntemleri uygulandı. Çalışma sonucunda, direkt mikroskobi, boyama ve kültür yöntemleri ile negatif tanı alıp, PZR yöntemiyle pozitif bulunan yedi hasta tespit edildi. Hiçbir konvansiyonel test, PZR'nin duyarlılığına erişemedi. Özellikle kronik trikomonyoz olgularında, tanıda PZR oldukça başarılı bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISON OF DIRECT MICROSCOPY, CULTURE, STAINING AND POLYMERASE CHAIN REACTION (PCR) METHODS IN THE DIAGNOSIS OF TRICHOMONAS VAGINALIS AT WOMEN WITH ACUTE OR CHRONIC VAGINAL DISCHARGE Trichomoniasis is so prevalant in worldwide and the most common cause of nonviral and nonbacterial vaginitis. It increases the risk of HIV transmission. In this study, we compared direct microscopy, staining and culture methods by a moleculer technique, PCR, in the diagnosis of T. vaginalis. For this, direct microscopy, Giemsa staining, Modified Diamond's TYI-S 33 medium culture and PCR techniques are performed to the vaginal secretions of 100 women complaining for vaginitis and 20 women without complaints. As a result, we detected seven patients positive by PCR who were evaluated as negative by direct microscopy, staining and culture methods. No conventional test implies a comparable sensitivity to PCR. Especially in the chronic trichomoniosis, PCR is very effective in the diagnosis.