Sinirsel uyarım tedavi hizmeti veren ağrı kliniği için bilgisayar kontrollü uygulama üssü geliştirilmesi
Development of a computer controlled application base for pain clinic carrying out neurostimulation treatment
- Tez No: 138055
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TULGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, sinirsel uyarım, sinirsel implant, yazılım, Pain, neurostimulation, neuroimplantation, software. 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
SİNİRSEL UYARIM TEDAVİ HİZMETİ VERİLEN AĞRI KILİNİĞİ İÇİN BİLGİSAYAR KONTROLLÜ UYGULAMA ÜSSÜ GELİŞTİRİLMESİ ÖZER, Hatice Gülçin Yüksek Lisans Tezi Gaziantep Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin TULGAR Şubat -2003 ÖZET Bu çalışmada, mevcut bilgiler ve bunların pratikteki işlerlikleri değerlendirilerek, nörostimülasyon tedavisi yapılan ağrı kıliniği için bilgisayar kontrollü entegre bir uygulama üssünün geliştirilmesi planlanmıştır. Hazırlanan yazılım, kıliniğe gelen bütün hastaların bilgilerini organize bir şekilde aynı yapının içerisinde saklar. Bu sayede, hastanın genel bilgileri ile tedavi öncesindeki, sırasındaki ve sonrasındaki durumu kolaylıkla öğrenilebilir ve takip edilebilir. Yazılımın organizasyonu bir hastanın kliniğe gelişinden tedavisi sona erene kadar yapılan işlemler gözönünde tutularak hazırlanmıştır. Hastayla ilgili tüm bilgilerin saklanması, tedavi öncesinde öndeğerlendirme formu ile genel durumunun anlaşılması, görsel ağrı skalası kullanılarak ağrı puanlaması yapılması, ağrının vücuttaki lokalizasyonunun şematik olarak ve ağrının şiddetini de kapsayacak şekilde işaretlenmesi, elektrodlann yerleştirileceği yerlerin yine şema üzerinde belirtilmesi, tedavi yöntemine ve tarzına karar verilmesi, uyan parametrelerinin seçilmesi, tedavi sırasında kancalanmamn (parestezi) hangi bölgelerde hissedildiğinin hastaya sorularak saptanması, tedavi sonrasında yine görsel ağrı skalası kullanılarak ağrı puanlamasıyla birlikte ağrının vücuttaki yerleşiminin ve şiddetinin şema üzerinde gösterilerek kaydedilmesi, genel takip formu ile tedavinin başından sonuna kadar hastaya yapılan uygulamaların ve sonuçlarının görüntülenmesi hazırlanan bu yeni programla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
DEVEPOLMENT OF A COMPUTER CONTROLLED APPLICATION BASE FOR PAIN CLINIC CARRIYING OUT NEUROSTIMULATION TREATMENT ÖZER, Hatice Gülçin M. S. Thesis Gaziantep University - Graduate School of Health Sciences, Department of Biophysics Supervisor: Prof. Dr. Metin TULGAR February -2003 ABSTRACT In this study, existing knowledge and experiences were evaluated to design and to develop a computer controlled application base to meet current requirements for a pain clinic carrying out neurostimulation treatment. The sofware stores all data for the patients within the same base in an orginized manner. Thus, general data about patient before, during, and after treatment evaluation can be taken out for evaluation and follow-up. The organization of the software was designed according to the arrangement of ongoing works in a pain clinic. This newly designed program provides; storing all data about patients, realizing general complaints by using pretreatment evaluation form, grading pain with visual analog scale, marking localization and intensity of the pain on the figure, pointing out place of electrodes for the treatment, deciding method, mode, and parameters of the traetment, determination of topographic distribution of parethesia by asking to the patient, after the treatment grading the pain and marking localization and intensity of the pain on the figure again, preparing general follow-up forms to evaluate the traetment and to compare results.