Farklı türde kanserli hastalarda melatonin salınım ritmi ve G protein mutasyonları
Melatonin secretion rhythm and G protein mutations of patients with various cancer types
  1. Tez No: 138060
  2. Yazar: ORKİDE PALABIYIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMMAM SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, G protein, mutution, ovary CA, breast CA 58
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
7. ÖZET Pineal bez ve onun salgıladığı en önemli madde olarak bilinen melatoninin kanser etiyolojisi üzerine etkileri ile ilgili pek çok çalışma mevcuttur. Genel kanı melatonin salınımının azalması endokrin tümörlerinin gelişimini arttırdığı yöndedir. Ayrıca G protein aracılığı ile gerçekleşen sinyal ileti sistemlerinin bileşenlerinin yapı ve işlevlerine ait son yıllarda biriken bilgi bu bileşenlerdeki bozuklukların hastalığa yol açabileceğine işaret etmektedir. Sunulan çalışma iki aşamada gerçekleştirildi. İlk aşamada over CA (n=13), meme CA (n=13) ve kontrol grubundan (n=13) gece boyunca saat 2200, 2400, 02°°, 04°° ve 06oo,da kanları alınıp serum melatonin düzeylerine bakıldı. Elde edilen sonuçlar anlamlı derecede farklı bulundu. Bu çalışmanın sonuçlan çalışmaya alınan hasta ve kontrol grupları için tümörün melatonin salınım ritmini etkilediği görüşünü desteklemektedir. İkinci aşamada aynı hasta gruplarının tümörlü dokularında DNA elde edildi. Gj2a'nın 179 ve 205 numaralı kodonlannın ikisini içeren bölge ile 179 ve 205 kodonlannı ayrı ayrı içeren bölgeler özgün pirimerler kullanılarak Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) yöntemiyle çoğaltıldı. Mutâsyonlar Tek Sarmal Konformasyon Polimörfızmi (SSCP) yöntemi ile BellrtöHdi. SÖhuç olarak over CA (% 15) ve meme CA (% 7) tümörlerinin Dl^A örnekletin^ gip rriutasyonlan bulundu. Anahtar kelimeler. Melatonin, G protein, mutasyon, over CA ve meme CA 57
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Melatonin Secretion Rhythm and G protein Mututions of Patients with Various Cancer Types Differing In recent years, many studies have been carried out to show the effects of pineal gland and melatonin, which is known as the most important secretion produced by this gland, on the cancer etiology. It is generally accepted that the decrease in the melatonin secretion increases the development of the tumours of endocrin. Furthermore, the knowledge obtained from the recent studies about the structure and functions of the compaunds of the signal systems conveyed thorough G protein has indicated that the malfunction of these compounds may lead to diseases. The present study has been carried out in two step. In the first step, blood has been obtained from ovary CA (n=13), breast CA (n=13) and control group (n=13) at 22oo 24oo 02oo 0400 ve 06oo througn the nignt and tne serunf, melatonin level has been checked. The results were significantly different, and this supports the idea that the tumour affects the melatonin secration ryhthm. In the second step, the DNAs of the tissues with tumors of the same patients have been obtained. In G^a, jthe regions including codons 179 and 205 and the regiohs including codons 179 sihd 205 seperately have been propagated through the method of Polimerase Chairt Reaction (PZR) by the use of original primers. The mutations have been identified by the method of Single Strand Conformation Polymorphism. Finally, gip mutations have been discovered in the DNA samples of the tumours of ovary CA (%1 5) and breast CA (%7).