Kanserli çocuklarda bağırsak parazitlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the intestinal parasites in children with cancer
  1. Tez No: 194586
  2. Yazar: FATİH DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNSAL ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kanserli çocuklar, ba ırsak parazitleri, immün yetmezlik53, Children with cancer, intestinal parasites, immune deficiency55
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
7. ÖZETKANSERL ÇOCUKLARDA BA IRSAK PARAZ TLER N NDE ERLEND R LMESGiri ve amaç: Günümüzde bazı parazit hastalıkları immün direnci dü ük hastalardaklinik parazitoloji kitaplarındaki bilgilere uymayan de i iklikler göstererek, çok a ırklinik tabloların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Biz bu çalı mada sa lıklı, kanserlive kanser tedavisi sonrası hayatta kalan çocuklardaki ba ırsak parazitlerininprevalansını ve cinsini tespit etmeyi amaçladık. Ayrıca kanserli hastaların nötropenikoldukları dönemde bulunan parazitlerin insidansı ve cinsinde de i iklik olup olmadı ınıara tırmayı planladık.Gereç ve yöntem: Çalı mada üç farklı hasta grubu olu turulmu tur. Birinci gruphematolojik maligniteli veya solid tümörlü yo un kemoterapi alan ve mutlak nötrofilsayısı 1000/mm³' ün altında olan immün yetmezlikli seksen hastadan olu urken, ikincigrup hematolojik maligniteli veya solid tümörlü mutlak nötrofil sayısı normal veayaktan idame kemoterapi alan seksen be hastadan, üçüncü grup ise çe itli sebeplernedeni ile pediatri hematoloji poliklini ine ba vurmu immün yetmezli i olmayan vekronik immün baskılayıcı tedavi almamı yüz yetmi iki hastadan olu mu tur.Hastalardan üç gün üst üste dı kıda parazit incelemesi yapılmı tır.Bulgular: Birinci gruba dahil edilen hastalarda parazit prevalansı di er gruplara göreistatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Çalı maya alınan bütün gruplardaen sık rastlanan parazit Giardia intestinalis oldu. Blastocystis hominis sadece grup I' detespit edildi fakat bu durum istatistiksel olarak anlamlı de erlendirilmedi. Mutlak52nötrofil sayısı 1000/mm³' ün altında olan hastalarda parazit varlı ı, mutlak nötrofilsayısı 1000/mm³' ün üzerinde olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksektespit edildi.Sonuç: mmün yetmezlikli hastalarda ba ırsak paraziti prevalansının di er gruplaragöre yüksek bulunması nedeni ile bu tür hastalarda enfeksiyon bulguları oldu undaparazitik enfeksiyon olasılı ının gözardı edilmemesi sonucuna varılmı tır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYEVALUATION OF THE INTESTINAL PARASITES IN CHILDREN WITHCANCERIntroduction and Aim: Today, some parasitic diseases result in very severe clinicalconditions in immune deficient patients, conflicting with the data presented in clinicalparasitology books. In this study, we aimed to determine the prevalence and type of theintestinal parasites in healthy, cancer and survived children after cancer therapy, and toevaluate if there are any differences in incidence and types of parasites in cancerpatients during their neutropenic period.Material and Method: Three different patient groups were formed. Group I includedeighty immune deficient patients with hematologic malignancy or solid tumors, whoreceived intensive chemotherapy and had absolute neutrophil count less than 1000/mm3.Group II included eighty five patients with hematologic malignancy or solid tumor, whowere receiving maintenance chemotherapy and had normal absolute neutrophil count.One hundred and seventy two patients, who did not receive chronic immunesuppressing treatment and who did not have immune deficiency were chosen among thepatients admitted to pediatric hematology outpatient clinic. Parasitic evaluation of stoolwas performed on three following days.Results: Prevalence of parasite in Group I patients was significantly higher than othergroups. The most common detected parasite in all groups was Giardia intestinalis.Blastocystis hominis was detected in only Group I, but this was not statistically54significant. Presence of parasite in patients with absolute neutrophil count below1000/mm3 was found to be significantly higher than in patients with absolute neutrophilcount above 1000/ mm3.Conclusion: As prevalence of intestinal parasites was found to be significantly higherin immune deficient patients than other groups, parasitic infections should not beignored when these kind of patients present with infection findings.