Donör kanlarında sabin feldman, ELİSA IgM ve IgG yöntemleri ile toxoplasma antikorlarının araştırılması
Determination of toxoplasma antibodies by sabin feldman, ELİSA IgM and IgG methods in donor bloods
  1. Tez No: 138077
  2. Yazar: AYŞE EDA TULUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA IgG, ELISA IgM, kan donörleri, Sabin Feldman Testi, Toksoplazmosis 35, ELISA IgG, ELISA IgM, blood donors, Sabin Feldman Test, Toxoplasmosis 37
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Donor Kanlarında Sabin Feldman, ELISA IgM ve IgG yöntemleri ile Toxoplasma Antikorlarının Araştırılması Toksoplazmosis çeşitli klinik tablolarla karşımıza çıkan bir protozoon hastalığıdır ve dünya erişkin nüfusunun yaklaşık %35-40'mda bulunmaktadır. Ülkemizde ise toksoplazmosis seroprevalansı insanlarda farklı yörelere göre % 17.3- 78 arasında değişmektedir. Bu çalışmada 100 kan donörü serumu, Sabin Feldman testi, ELISA IgM, ELISA IgG yöntemleri ile çalışıldı. Çalışılan 100 donör serumunun 66'sında SF testi ile toksoplasma antikoru saptanmadı. 100 donör serumunun 34'ünde SF yöntemi ile pozitiflik saptandı. Donör serumlarının 66'sı negatif, 16'sı 1:16 pozitif, 12'si 1:64 pozitif, 5'i 1:256 pozitif, l'i 1:1024 pozitif bulundu. Çalışılan 100 donör serumunda, ELISA testi ile IgM pozitifliği saptanan 2 hastanın birinde SF testi ile 1/256 titrede, diğerinde 1/1024 titrede pozitiflik elde edildi ve her ikisi de aktif enfeksiyon olarak değerlendirildi. Çalışılan 100 donör serumunun 35'inde ELISA testi ile IgG pozitifliği saptandı. IgM pozitifliği saptanan her iki hastada da ELISA IgG testi ile de pozitif sonuç alındı. Çalışmamızda, ELISA testi ile IgG pozitifliği, kadın donörlerin 13 'ünde (%44,82) görülürken, erkek donörlerin 22'sinde (%55,17) saptandı. İmmünkompetan şahıslarda toksoplazma enfeksiyonları sıklıkla asemptomatik seyir göstermesine karşın, immun yetmezliklilerde, organ transplantasyonu yapılanlarda bu enfeksiyon ölümcül seyredebildiğinden bu kişilere 34verilen kan ve kan ürünlerinin toksoplazma antikorları açısından tarama testleri yapılmalıdır. Ancak immün yetmezlikli kişilerde, acil kan ve kan ürünlerine gereksinim duyulduğu hallerde önceden toksoplazma antikorları açısından tarama testleri yapılmamış kan ve kan ürünlerinin verilebileceği göz önünde bulundurulursa, olası enfeksiyonları engellemek için kan merkezlerine başvuran bütün donörlerde tarama testlerinin yapılması ve akut enfeksiyonlu şahıslardan kan bağışının kabul edilmemesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of Toxoplasma Antibodies by Sabin Feldman, ELISA IgM and IgG Methods in Donor Bloods Toxoplasmosis is a protozoon disease with various clinical presentations, and 35-40 % of the adults over the world suffer from this disease. In Turkey, toxoplasmosis seroprevalance has a 17.3-78 frequency according to different regions. In this study, Sabin Feldman test, ELISA IgM and ELISA IgG methods were employed to 100 blood donor sera.Toxoplasma antibody was not detected by SF test in the 66 blood donor sera. Out of 100 blood donor sera, 34 of them were found positive via SF method. 66 of them were found negative, 16 was 1:16 positive, 12 was 1:64 positive, 5 wasl:256 positive and 1 wasl:1024 positive. Out of 100 blood donors IgM positivity was detected in 2 patients by ELISA test and one of them was 1:256 positive and the other was 1:1024 positive by SF test and two cases were evaluated as active infection. IgG positivity was detected in 35 out 100 blood donor sera via ELISA test. Both patients with IgM positivity also had positive results by ELISA IgG test. In this study, it was detected that 13 % of the female and 22 % of the male donors were detected IgG positive by ELISA test. Although for immuncompetent people toxoplasma infection has asymptomatic presentations, for immune deficient and organ-transplanted patients the infection may have fatal results. Analyzing blood tests for toxoplasma has to be done before transfusion blood and blood products. 36It should be taken into account that immune deficient patients may be in need of urgent transfusion of blood and blood products and in such emergent cases, blood and blood products might be given to these patients without toxoplasma screening. In order to avoid possible infections, it is thought that screening tests should be done for all donors and ones with acute infection should be rejected.