Toksoplamoz tanısında hücre kültürü ve kültürde üretilen toxoplasma gondii'lerin antijen olarak serolojide kullanımı
The cell culture in diagnosis of toxoplasmosis and use of the cell culture derived toxoplasma gondii at the serology as antigen
  1. Tez No: 138076
  2. Yazar: HANİFİ AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SONER KOLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, HeLa, Hücre Kültürü, İFAT, Toksoplazmoz. X, Cell Cuture, ELISA, HeLa, IFA, Toxoplasmosis. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Toksoplazmoz tanısında Hücre Kültürü ve Kültürde Üretilen Toxoplasma gondiV lerin Antijen Olarak Serolojide Kullanımı Çalışmanın amacı HeLa hücre kültüründe seri pasajlar ile T. gondii takizoitlerinin üretimi ve hücre kültüründen elde edilen takizoitlerin serolojik tanıda kullanımıdır. Akut toksoplazmozun tanısı kan veya diğer vücut sıvılarının farenin peritonuna veya hücre kültürüne inokülasyonundan sonra vücut sıvısı veya hücre kültüründen izolasyonu ile yapılabilmektedir. Hücre kültür yöntemleri enfekte doku veya kandan Toxoplasma gondiV nin hızlı izolasyonunda kullanılabilmekte dir. Diğer taraftan Toksoplazmozun tanısında serolojik tanı da çok önemlidir. Serolojik tanı için gerekli antijen hücre kültüründen karşılanabilmektedir. Bu çalışmada, öncelikle HeLa hücre kültürü yapıldı. Daha sonra kültürde T. gondii takizoitleri üretildi. Hücre kültüründen elde edilen takizoitler serolojik testlerde antijen olarak kullanıldı. Serolojik tanıda kullanılan serumlar; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran akut toksoplazmoz şüpheli 45 gebeden ve 5 kontrolden toplandı. İlk olarak bu serumlar ticari anti-Toxo ELISA(Enzim Linked Immunosorbent Assay) IgM ve IgG testleri ile değerlendirildi. Daha sonra ELISA ve İFAT (İndirekt Floresan Antikor Testi) 'inde hücre kültüründen elde edilen takizoitler kullanıldı. Serumların % 84' ü ticari ELISA IgM ile pozitif bulunurken hücre kültür orijinli ELISA IgM ile %82'si ve İFAT IgM ile %74' ü pozitif bulundu. Aynı zamanda serumların %90'ı ticari ELISA IgG, hücre kültür orijinli ELISA IgG ile %88' i ve İFAT IgG ile %94'ü pozitif bulundu. Sonuç olarak, Toxoplasma'' nin kültürü in vivo ile karşılaştırıldığında hem fiyat hem de güvenlik açısından anlamlı avantajlar sunar ve hücre kültüründen elde edilen takizoitler toksoplazmozun serolojik tanısında rutin olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Cell Culture in Diagnosis of Toxoplasmosis and Use of the Cell Culture Derived Toxoplasma gondii at the Serology as Antigen The aim of the study, T. gondii tachyzoites produced by serial passage in HeLa cell culture and cell culture derived tachyzoites used in serological diagnosis. The diagnosis of acute toxoplasmosis can be made by isolation of the parasite from either blood or other body fluids after subinoculation of the body fluid into the peritoneal cavity of mice and cell culture. Cell culture methods could be applied to the rapid isolation of Toxoplasma gondii from blood or infected tissues. On the other hand, serological diagnosis is also important in diagnosis of toxoplasmosis. Necessity antigen for the serological diagnosis to get cell culture. In this study, HeLa cell culture made first. After that, to produced T. gondii tachyzoites in culture. Cell culture derived tachyzoites used in serological tests as antigen. For serological diagnosis, 45 sera collected from dobtful acute toxoplasmosis with 45 pregnants who applied to the gynecological diseases and maternity polyclinic department of Balcah Hospital of Medicine Faculty of Çukurova University and 5 sera collected from control group. Firstly, this sera evaluated with commercial anti-Toxo ELISA IgM and IgG tests. Later, cell culture derived tachyzoites used in ELISA and IFA. 84 % of sera was found positive with commercial ELISA IgM. 82 % of sera with cell culture origin ELISA IgM and 74% of sera with IFA IgM was found positive. At the same time, 90% of sera was found with commercial ELISA IgG, 88% of cell culture origin ELISA IgG and 94% of IFA IgG. In conclusion, culture of Toxoplasma offers significant advantages regarding both safety and cost when compared to in vivo maintenance and cell culture derived tachyzoites can be used routinly for serological diagnosis of toxoplasmosis.