Cystic echinococcosis'in (CE) ındirekt fluoresan antikor testi (IFAT) ile tanısında kullanılan antijenlerin tanı değerlerinin araştırılması
Investigation of identity values for the cystic echinococcosis diagnosis with method of IFAT
- Tez No: 138084
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Kistik ekinokokkozis, Antijen, IFAT, ELISA, Cystic echinococcosis, IF AT, Antigen, ELISA
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV CYSTİC ECHİNOCOCCOSİS'İN (CE) İNDİREKT FLUORESAN ANTİKOR TESTİ (IF AT) İLE TANISINDA KULLANILAN ANTİJENLERİN TANI DEĞERLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Kistik ekinokokkozis dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur. Sağlık öneminin yanı sıra sebep olduğu ekonomik kayıplar nedeniyle de önde gelen paraziter hastalıklardan birisidir. IF AT için parazitin metasestod formundan elde edilen bütün protoskoleks, kesit protoskoleks ve germinal membran antijenlerin, CE tanısındaki tanı değeri araştırılmıştır. Çalışmada mezbahadan elde edilen koyun ekinokok kistlerinden bütün protoskolekslerin, kesit protoskoleslerin ve germinal membran kesitlerinin teflon baskılı lamlara implantasyonu ile IF AT antijen lamları hazırlanmıştır. Çalışmaya CE olduğu operasyonla kanıtlanmış 20 hasta, Taenia saginata ile enfekte 20, Hymenolepis nana ile enfekte 6 hasta ve 10 sağlıklı kontrol serumu alınmıştır. Hazırlanan antijen lamları ile çalışılan IF AT 'a paralel olarak hazır ELISA kiti (IBL Immuno Biological Laboratories) kullanarak antı-Echinococ antikorları araştırılmıştır. Çalışmada her bir testin özgüllük ve duyarlılığı hesaplanmıştır. Bu değerler IF AT için germinal memoranda özgüllük %100, duyarlılık %100, bütün protoskolekste özgüllük %80, duyarlılık %95, kesit skolekste özgüllük %97, duyarlılık %100 olarak saptanmıştır. Hazır ELISA kitinin özgüllük %70, duyarlılık %100 olarak hesaplanmıştır. Bu verilere göre, her üç yöntemle hazırlanan IFAT antijenlerinin insan CE tanısında kullanılabilmesinin yanında; diğerlerinde görülen çapraz reaksiyonlara germinal membran kesit antijenlerinde karşılaşılmaması ve hazırlanmasının diğerlerinden çok daha kolay olması nedeni ile CE tanısında kullanılması büyük avantaj sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
V INVESTIGATION OF IDENTITY VALUES FOR THE CYSTIC ECHINOCOCCOSIS DIAGNOSIS WITH METHOD OF IF AT ABSTRACT Cystic echninococcosis is one of the most important health problems in our country as it's in the world. In addition, it is also considered as an important disease due to the negative affect on country economy. Diagnostic values on CE detection were studied on whole protoscolex, which were obtained from the metacestode form of parasite, cross-section of protoscolex and germinal membrane antigen's with IF AT Sheep Echinococ cysts obtained from slaughterhouse were used to preparation of protoscolex, cross-section protoscolex and germinal membrane and following that IF AT antigen microscopic slides were prepared by their implantation to microscopic slides. 56 serum samples (20 samples with CE, their existancy proved by operation, 20 samples from Taenia saginata infected patients, 6 samples from patients infected with Hymenolepis nana and 10 samples as controls) were used for the investigation of anti- Echinococ antibodies. Specificity and sensitivity of each test was calculated and they were found for IF AT as followed; germinal membrane specificity 100%, sensitivity 100%, whole protoscolex specificity 80%, sensitivity 95% and cross-section scolex specificity 97% and sensitivity 100% respectively. Commercial ELISA kit's specificity and sensitivity were also obtained as %70 and 100%) respectively. According to these results; IF AT prepared with these three methods could be used for the diagnosis of human CE. Following reasons are also important for the use of germinal cross sections on the identification of CE diagnosis, these are; cross reaction is not be seen in germinal cross-section antigens, which is seen in others, and more importantly preparation of its antigens much more easier than others.