Spor sponsorluğunda planlama ve Türkiye A Milli Futbo Takımı 2002 Dünya Kupası örneği
The planing in sport sponsorship and case of 2002 World Cup of the national football team of Turkey
- Tez No: 138108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR TEREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sponsorluk u, Sport, Sponsorship IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SPOR SPONSORLUĞUNDA PLANLAMA VE TÜRKİYE A MİLLİ FUTBOL TAKIMI 2002 DÜNYA KUPASI ÖRNEĞİ Büşra ÜSTÜN Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. M. Serdar TEREKLİ 2003 Bu araştırmanın amacı, Türkiye Futbol Federasyonu A Milli Futbol Takımına sponsor olan firmaların sponsorluğa bakış açılan ile spor sponsorluğu planlama sürecinde kullandıkları aşamalar ve bu planlama aşamalarının firmaların sponsorluk başarısını nasıl etkilediğinin belirlenmesidir. Araştırma, literatür taraması ve betimsel yönteme dayanduılmıştir. Araştırmanın kapsamım 2002 Dünya Kupasında Türkiye A Milli Futbol Takımına sponsor olan firmalar oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması için anket formu geliştirilmiş ve sponsor olan 8 firmaya uygulanmıştır. Bu çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, araştırmanın materyal ve yöntemini kapsamaktadır. Bu bölümde, araştırmanın gerçekleşme sürecine ilişkin bilgiler verilmiştir. İkinci bölüm, giriş bölümüdür. Bu bölümde, araştırmanın kuramsal bilgileri yer almaktadır. Üçüncü bölümde, 2002 Dünya Kupasında Türkiye A Milli Futbol Takımına sponsorluk yapan firmalara ilişkinaraştırmanın bulguları yer almaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise, bu araştırmanın bulgularının tartışma ve sonucu ele alınmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye A Milli Futbol Takımına sponsorluk yapan firmaların çoğunluğu sponsorluk kavramım yem yeni kavramalarına rağmen firmaların tamamının sponsorluk planı hazırladıkları belirlenmiştir. Firmaların hazırladığı bu planın aşamalarım yerine getirdikleri ve bunun sponsorluk basanlarım olumlu yönde etkilediği elde edilen bulgularla belirlenmiştir. Bundan sonra aynı konuda yapılacak başka bilimsel araştırmalara ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE PLANING IN SPORT SPONSORSHIP AND CASE OF 2002 WORLD CUP OF THE NATIONAL FOOTBALL TEAM OF TURKEY Büşra ÜSTÜN Anadolu University Institute of Health Sciences Physical Education Majöre Branch Advisor: Yard. Doç. Dr. M. Serdar TEREKLÎ 2003 The aim of mis research is clarifiring of firms which sponsor The Turkish First National Team of Turkish Football Assosiation, the grades which they use during the sport sponsorship and how much those planning grades affect the success of sponsorship of the involved firms. The research is based on literature scanning and descripty methods. The coverage of this research consists of the firms sponsoring The Turkish First National Football Team in 2002 World Cup. An investigation form has been developed to pick up the data and was applied to 8 sponsor firms. The search consists of 4 sections. The first part consists of the material and the method of the research. The data was given on the researchs process in this section. The second section is the introduction section. In the second section, the results of the data on the sponsoring firms of the National Football Team. The fourth section, is about the debates on the research and its results on conclusion. mAs a result of this research, we have concluded that the sponsor firms of the National Football Team have just understood the meaning of the sponsorship. Last of all, some new proposals have been offered for the other research about this subject.