Kanatlı hayvanlarda bordetella avium'a karşı oluşan antikorların mikroaglutinasyon, indirekt fluoresan antikor ve ELISA teknikleri ile saptanması
Detection of antibodies produced against bordetella avium in poultry by microagglutination, indirect fluorescence antibody and ELISA techniques
  1. Tez No: 138184
  2. Yazar: FULYA OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER M. ESENDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bordetella avium, ELISA, İndirekt Fluoresan Antikor, Mikroaglutinasyon Testi, Kanatlı Hayvanlar, Bordetella avium, ELISA, Indirekt Fluorescent Antibody, Microagglutination Test, Poultry
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
47 ÖZET Kanatlı hayvanlarda Bordetella avîum'a Karşı Oluşan Antikorların Mikroaglutinasyon, indirekt Fluoresan Antikor ve ELISA teknikleri ile Saptanması Bu çalışmada yurdumuzda hindi ve broyler serumlarında B.avium' a karşı oluşan antikorlann ELISA, MAT ve IFAT ile araştınlarak infeksiyonun varlığının belirlenmesi, infeksiyonun indirekt tanısında kullanılan seolojik tekniklerin geçerliliğinin araştırılması ve rutin olarak kullanılan ELISA ve MAT yanında IFAT'ında kullanılabilirliğinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmada Bolu, İzmir, Bigadiç yörelerinden 1050 hindi ve Ankara çevresinden 500 broyler serumu olmak üzere toplam 1550 serum örneği incelendi. B.avium' a karşı oluşmuş serum antikorlan ELISA, MAT ve IFAT teknikleri ile saptandı. Çalışma sonucu 1050 hindi serum örneğinden, 285 'i (%27.1) ELISA ile 220si (%21.0) MAT ile, 182' si (%7.2) IFAT ile pozitif, 500 broyler serumunda ise 71 'i (%14.2) ELISA ile, 49'u(%9.6) MAT ile, ve 36'sı (%7.2) IFAT ile pozitif bulunmuştur. Bu araştırmada toplam 1550 adet kanatlı serumunda S. avîum'a karşı ELISA ile daha fazla sayıda seropozitiflik şaptandı. Fakat ELİSA'nın yanısıra IFAT ve MAT tekniklerinin de, hastalığın indirekt tanısında kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
48 SUMMARY Detection of Antibodies Produced Against Bordetella avium in Poultry by Microagglutination, Indirect Fluorescence Antibody and ELISA Techniques. This study was carried out to detect antibodies produced against Bordetella avium in poultry by microagglutination, indirect fluorescent antibody and ELISA techniques, to investigate the presence of the infection in Turkey, and to evaluate the use of IFAT in addition to ELISA and MAT, that are used in routine serological diagnosis of the infection. A total of 1550 sera, comprised of 1050 turkey sera obtained from Bolu, Izmir and bigadiç regions and 500 broiler sera obtained from ankara region, were analyzed. Among 1050 turkey sera investigated, 285 (27,1 %), 220 (21 %), and 182 (7,2%) were found positive by ELISA, MAT and IFAT, respectively. Similarly, among 500 broiler sera examined, 71 (14 %), 49 ( 9,6 %), and 36 (7,2 %) were found positive by ELISA, MAT and IFAT, respectively. Among 1550 poultry sera analyzed, ELISA gave the highest seopositivity ratios when compared with MAT and IFAT. Nevertheless, it was concluded that both MAT and IFAT could also be used conveniently in addition to ELISA in serological diagnosis of B. avium infections.