Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki bölgede sığırlarda mavidil, akabane ve ibaraki enfeksiyonlarının seroepidemiyolojisi
Seroepidemiological investigation of bluetongue (bt), akabane (aka) and ibaraki (iba) disease in cattle in Southeastern Project (GAP) area
- Tez No: 138205
- Danışmanlar: PROF.DR. FERAY ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: GAP, Sığır, Mavidil, Akabane, İbaraki, Seroepidemiyoloji
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesinde sığırlarda mavidil (BT), akabane (AKA) ve ibaraki (IBA) enfeksiyonlarının seroprevalansını araştırmak için gerçekleştirildi. Bu amaçla, GAP kapsamında yer alan 9 ilden, halk elinden ve kamuya ait bir işletmede bulunan rastlantısal seçilmiş, toplam 890 adet sığırdan örneklenen kanlar kullanıldı. Kan örneklerinin BT, AKA ve IBA viruslanna spesifik antikor yönünden kontrolü için mikronötralizasyon yöntemi kullanıldı. Örneklenen populasyon için BT, AKA ve IBA enfeksiyonları için seropozitiflik oranlan sırasıyla %52,58, %27,98, %43,82 olarak belirlendi. Sonuç olarak, GAP bölgesinde sığırlarda mavidil, akabane ve ibaraki enfeksiyonlarının oldukça yaygın düzeyde varlığı belirlendi. Bu bağlamda, GAP'm oluşturacağı ekolojik değişiklikler sonucu, sokucu sinek populasyonu ve uçuş aktivitelerinin artacağı dikkate alındığında, sokucu sineklerle nakledilen bu hastalıkların gerekli tedbirler alınmadığı taktirde önemli oranda artabileceği ve ekonomik kayıplara yol açabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determined seropositivity rates of bluetongue (BT), akabane (AKA) and ibaraki (IB A) infections in cattle in Southeastern Anatolia Project (GAP) area. For this purpose, sera samples collected from randomly selected 890 cattle which are found in a state farm and private farms from 9 city in GAP area were used. Sera were tested for antibodies against bluetongue,akabane and ibaraki using microneutralization technique. Seropositivity rates for BT, AKA and IBA respectively 52,58%, 27,98%, 43,82% for sampled population. The finding suggested that these infections were highly widespread in cattle of GAP area. It is thought that ecologic alteration caused by GAP would cause an increase in the population of bitting midges and their increased flying activity. Under these circumstancies, if necessary control measures wouldn't be taken, these infections which transmitted by bitting midges would raise and cause economical losses.Key Word: GAP, Cattle, Bluetongue, Akabane, Ibaraki, Seroepidemiology