Yumurtacı piliçlerde değişik beslenme programlarının ve bu programların daha sonraki yumurta verimlerine etkileri
Various feeding programs in laying hens and the effects of these programs on consequent egg production
  1. Tez No: 138220
  2. Yazar: ASLIHAN TULGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: feeding programs, ratio contents, performance properties, Laying hens
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Yumurtacı piliçlerde değişik besleme programları ve bu programların daha sonraki yumurta verimine etkileri. Bu araştırmada, değişik besleme programlarının yumurta tavuklarında ölüm oranı, canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta verimi ve yumurta ağırlığı üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada 2 tane 10.000'lik kümeste 20.000 tavuk kullanılmıştır. Bu kümeslerden biri Babcock B300 diğeri Isabrown ırkıdır. Bu ırklara farklı iki rasyon verilmiş ve kayıtları tutulmuştur. Araştırma da 16 -26. haftalar arası kayıtlan incelenmiştir. Araştırma sonunda rasyonların canlı ağırlık, yumurta ağırlığı, yumurta verimi ve ölüm oranlan üzerindeki etkileri ve iki ırk arasındaki farklılıklar gözlenmiştir. ISABROWN ırkında ham protein ve metabolik enerjinin düşük tutulması ve ırk özelliğinden dolayı yem tüketiminin fazla olduğu gözlenmiştir. Düşük proteinli bu rasyonlafa metiyonin ilavesinin BÂBCÖCK B3ÖÖ ırkından daha fazla olması ile yumurta ağırlığının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Anahtar kelimeler Besleme programlan, rasyon içeriği, verim özellikleri Yumurta tavuğu
Özet (Çeviri)
Various Feeding Programs In Laying Hens And The Effects of These Programs On Consequent Egg Production In this study,the effects of various feeding programs on death rate, alive weight, feed consumption, egg production efficacy and egg weight were investigated. The study included 20,000 hens in two battery cages. One of these cages contained Babcock B300 species while the other contained Isabrown species. Two different feeding regimes were applied to these species and the data was recorded. The records which were gathered between 16 th and 26 th weeks were analysed in this study. In conclusion the effects of the regimes on alive weight, egg weight, egg production efficacy and date rates and the differences between the species were observed. It was observed that feed consumption was higher in Isabrown species because of the regime with low raw protein and metabolic energy and chracteristics of the species it self. The addition of methionine into these low-protein regimes yielded higher egg weights with a gretaer increase in Babcock B300 species.