Türkiye'de saptanan infeksiyöz bursal hastalığı virus suşlarının RFLP ile moleküler tiplendirilmesi
Molecular typing of infectious bursal disease virus trains detected in Turkey by RFLP
  1. Tez No: 138219
  2. Yazar: BARIŞ SAREYYÜPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN İZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: AGID, IBDV, moleküler tiplendirme, RT/PCR-RFLP, AGID, IBDV, molecular typing, RT/PCR-RFLP
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
62 ÖZET Türkiye'de Saptanan İnfeksiyöz Bursal Hastalığı Virüs Suşlarının RFLP ile Moleküler Tiplendirilmesi Bu çalışmada, Türkiye'de İnfeksiyöz Bursal Hastalığa (IBD) neden olan virusların ağar j el immunodifuzyon testi (AGID) ve reverz transkripsiyon/polimeraz zincir reaksiyonu (RT/PCR) ile saptanması ve IBDV suşlarının RFLP (restriction fragment length polymorphism) analizi ile moleküler tiplendirilmesi amaçlandı. Bu amaçla, Adana, Bolu, Bursa, Çorum ve Eskişehir bölgesinde bulunan ve IBD klinik semptomlarını gösteren, 24 sürüye ait toplam 122 adet bursa Fabricius materyali IBDV antijenlerinin varlığı yönünden AGID testi, IBDV viral RNA'sının varlığı yönünden ise RT/PCR testi ile değerlendirildi. RT/PCR sonucunda pozitif olduğu belirlenen virüs örneklerinin moleküler tiplendirilmesi, BsiNI, Mbol ve Sspl enzimlerinin kullanıldığı RFLP tekniği ile yapıldı. IBDV viral antijenlerini belirlemeye yönelik yapılan AGID testleri sonucunda incelenen 24 sürüye ait toplam 122 adet örneğin 102 (% 83,6)'si IBDV yönünden pozitif bulundu. İncelemeye alınan 20 (% 16,4) örnekte ise viral antijene rastlanmadı. Sürü bazında ele alındığında, incelemeye alınan 24 adet sürünün 20 (% 83,3)'sinde IBDV saptanırken, 4 (% 16,7) sürüde ise infeksiyon etkenine ait antijene rastlanmadı. IBD şüpheli hayvanlara ait bursa Fabricius örneklerinden izole edilen RNA'lara uygulanan RT/PCR testi sonucunda, incelemeye alınan 24 sürüye ait toplam 122 adet materyalin 47 (% 38,5)'sinde viral genetik materyal saptandı. Örneklerin 75 (% 61,5)'i ise RT/PCR ile IBDV RNA'sı yönünden negatif bulundu. Sürü bazında ele alındığında, incelemeye alınan 24 adet sürünün 9 (% 37,5)'unda IBDV viral RNA'sı saptanırken, 15 (% 62,5) sürüde IBDV viral RNA'sına rastlanmadı. RT/PCR testiyle saptanan IBDV suşlarının RFLP analizi sonucunda birbirinden farklı moleküler yapı gösteren iki farklı virüs suşu belirlendi. Bu suşların Sspl enzimi ile incelenmesi sonucunda bunların Avrupa'da gözlenen yüksek virulensteki suşlarla benzer moleküler yapıya sahip oldukları ortaya kondu. Bu çalışmada, Türkiye'de IBDV suşlarının RT/PCR ile moleküler teşhisi ve RFLP testi ile moleküler tiplendirilmesi ilk kez gerçekleştirildi. Sonuç olarak, AGID testinin IBDV suşlarının rutin identifikasyonu için uygun bir test olduğu, RT/PCR-RFLP testinin ise IBDV virüslerinin tiplendirilmesinde kullanılabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
63 SUMMARY Molecular Typing of Infectious Bursal Disease Virüs Strains Detected in Turkey byRFLP in this study, identifıcation of IBDVs encountered in Turkey by ağar gel immunodiffusion (AGID) and reverse transcription/polymerase chain reaction (RT/PCR) test and molecular typing of IBDV strains by restriction fragment length polymorphism (RFLP) assay were aimed. For this reason, a total of 122 bursa Fabricii from 24 flocks showing the symptoms of IBD, reared in the restricts of Adana, Bolu, Bursa, Çorum and Eskişehir were investigated for the existance of viral antigens and the viral RNAs by AGID and RT/PCR tests, respectively. Molecular typing of RT/PCR positive IBDV samples by RFLP analysis using BsfNl, Mbol and Sspl restriction enzymes was performed. After AGID tests, 102 (83.6 %) of 122 bursal samples from 24 flocks were found to have IBDV antigens. No IBDV antigens were observed in 20 (16.4 %) bursa samples. Considering the flocks, 20 (83.3 %) out of 24 were found to be IBD positive while 4 (16.7 %) of them were negative. After RT/PCR tests, 47 (38.5 %) out of 122 bursa samples were found to have IBDV RNA while 75 (61.5 %) were not. Considering the flocks, 9 (37.5 %) out of 24 were found to have IBD while 15 (62.5 %) were free of IBD. After RFLP analysis of RT/PCR positive samples, two different molecular patterns were observed. Following the restriction endonuclease analysis performed with Sspl enzyme, these were found to have similar molecular pattems with the European very virulent IBDVs (vvIBDVs). Molecular identifıcation and typing of IBDVs by RT/PCR-RFLP analysis were done for the first time in Turkey. Consequently, AGID test was found to be an appropriate test for the routine identifıcation of IBDV strains from bursa samples and RT/PCR-RFLP test could be used for the molecular typing of IBDV virüs strains in Turkey.