Tüm tane buğday içeren yumurta tavuğu rasyonlarında organik asidin kullanımı
Using of organic acids in layer hen diets supplemented with whole grain wheat
- Tez No: 138231
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÇOLPAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, organik asit, tüm tane buğday, yumurta kalitesi, yumurta verimi, Laying hen, organic acid, whole grain wheat, egg quality, egg production
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tüm Tane Buğday İçeren Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Organik Asidin Kullanımı Bu araştırmada, % 20 oranında tüm tane buğday içeren rasyonlara değişik düzeylerde ilave edilen organik asidin yumurta tavuklarında canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta verimi ve kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırmada toplam 180 adet 16 haftalık Lohmann LSL yumurta tipi beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Araştırma, her birinde 45'er hayvan olacak şekilde 1 kontrol ve 3 deneme grubu ile yürütülmüştür. Her bir deneme grubu da 1 5 tavuk içeren 3 alt gruba bölünmüştür. Kontrol ve deneme gruplarının rasyonlan % 17 ham protein ve 2800 kcal/kg metabolize olabilir enerji içerecek şekilde düzenlenmiştir. Deneme gruplarına sırasıyla % 0.5, 1, 1.5 düzeylerinde organik asit (propiyonik ve formik asit karışımı) ilavesi yapılmıştır. Araştırma 120 gün sürdürülmüştür. Araştırma sonunda deneme grupları arasında canlı ağırlık, ortalama yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, ve yumurta kalitesini belirleyen parametreler açısından istatistiki farklılık tespit edilmemesine rağmen belirli haftalarda bazı parametrelerde istatistiki farklılık gözlenmiştir. Ortalama yumurta veriminin en yüksek olarak % 1.5 düzeyinde organik asit içeren deneme grubunda (% 89.34), en düşük ise kontrol grubunda (% 84.12) olduğu ve rasyona organik asit ilavesinin yumurta veriminde rakamsal artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan rasyona organik asit ilavesinin yumurta veriminde denemenin belirli haftalarında (24, 25, 26, 28, 29, 36, 38) istatistiki açıdan önemli artışlara neden olduğu saptanmıştır. Ortalama yemden yararlanma oranı kontrol grubunda 1.52, % 0.5, 1, 1.5 düzeyinde organik asit içeren rasyonla beslenen deneme gruplarında ise sırasıyla 1.40, 1.46, 1.44 olarak belirlenmiştir. Deneme sonunda organik asit ilavesinin yemden yararlanma oranında rakamsal iyileşmeye neden olmakla birlikte denemenin 24 ve 28. haftalarında istatistik açıdan önemli iyileşmelere neden olduğu tespit edilmiştir. Yumurta tavuğu rasyonlanna organik asit ilavesi deneme grupları arasında yumurta kalitesini belirleyen parametreler açısından istatistik farklılık oluşturmamıştır. Ayrıca araştırmada yumurta tavuklarının karma yemle karıştırılarak sunulan tüm tane buğdayı etkili bir şekilde değerlendirdikleri de tespit edilmiştir. Sonuç olarak rasyona organik asit ilavesi yem maliyetinde artışa neden olmadan yumurta veriminde rakamsal artış ve yemden yararlanma oranında rakamsal iyileşme sağlamıştır. Bu sonuçlar göz önüne alındığında organik asitlerin yumurta tavuğu rasyonlarında kullanılabileceği kanısına varılmıştır
Özet (Çeviri)
Using of Organic Acids in Layer Hen Diets Supplemented with Whole Grain Wheat The present experiment was carried out to determine the effects of different levels of organic acid supplementation to laying hen diets including 20 % of whole wheat on live weight gain, feed intake, feed efficiency, egg production and egg quality. A total of 180 Lohmann LSL type white layer hens which in 16th weeks of age were used in the experiment. Experiment was conducted with a control and 3 experimental groups each containing 45 hens. All of groups were divided to 3 subgroups each including 15 hens. The diets of control and experimental groups formulated as including 17 % crude protein and 2800 kcal/kg metabolic energy. Organic acid was supplemented to diets of experimental groups at the levels of 0.5%, 1%, 1.5 %. The experimental period lasted 120 days. At the end of the experiment, there were no statistically differences among the groups in feed intake, feed efficiency, egg production, egg weight and egg quality. Although no statistical difference was detected among groups in the overall value of some parameters, statistically important difference was differentiated in some of these parameters in certain weeks of the experiment. Mean egg production was highest (89.34 %) in the group including %1.5 organic acid supplementation, and lowest in control group (84.12 %). Supplementation of organic acid to diets caused a statistical increase in certain weeks (24, 25, 26, 28, 29, 36, 38) of the experiment. Mean feed efficiency rate was found to be 1.52 in control group, and 1.40, 1.46 and 1.44 in the experimental groups including 0.5, 1 and 1.5 % organic acid, respectively. Improvement in feed efficiency rate was statistically important in the weeks 24 and 28, but there were only numerical increases in overall feed efficiency rate. Organic acid supplementation did not produce statistically important effects on egg quality criteria. On the other side it was recorded that whole grain wheat was efficiently consumed by layer hens. As a result, organic acid supplementation t diet positively effected egg production and feed efficiency rates without increasing feed cost. In the light of this findings it is thought that organic acids could be successfully used in layer hen diets.