Köpek göz hastalıklarında klinik, oftalmoskopik ve ultrasonografik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of clinical , ophthalmoscopic and ultrasonographic findings of eye diseases in dog
- Tez No: 138232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER ÖZGENCİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dog, Eye Ultrasonography, Ocular Ultrasonography
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
60 ÖZET Köpeklerde Göz Hastalıklarında Klinik, Oftalmoskopik Ve Ultrasonografik Bulguların Değerlendirilmesi Çalışmada farklı ırk, yaş ve cinsiyette 15 sağlıklı ve 15 göz şikayeti olan 30 olgunun bilateral gözlerinin oftalmoskopik ve ultrasonografik muayene bulguları değerlendirildi. Ultrasonografik muayenede ESAOTE marka AU5 model (ESAOTE BIOMEDICA; Via Siffredi 58; 16153 Genova, Italy) ultrasonografi cihaza ile bu cihaza ait 10 MHz' lik prob kullanıldı. Sağlıklı olguların her iki gözünün ortalama yatay ve dikey eksen uzunluk ölçüleri karşılatırmalı olarak değerlendirildi ve istatistiksel bir anlam ifade etmediği görüldü. Hastalıklı olguların ultrasonografik muayeneleri sonucunda ise; ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak yabancı cisim, katarakt, lens lukzasyonu, hifema, korpus vitreumda hemoraji, retinal dekolman, retinitis, glakom gibi lezy onların tanısı kondu. Göz ultrasonografisinin, göz hastalıklarının tanısında özellikle kornea ve lensin opaklaştığı veya ön kamaranın saydamlığını kaybettiği durumlarda, arka segment lezyonlannın tanımlanmasında oftalmoskopi ile beraber faydalı bir tanısal görüntüleme yöntemi olduğu kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler : Göz Ultrasonografisi, Köpek, Oküler Ultrasonografi
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY Evaluation Of Clinical, Ophthalmoscopic and Ultrasonographic Findings of Eye Diseases in Dog In this study, 15 healthy and 15 dogs that have eye problems in (liferent age, sex and breed were examined with ophthalmoscopy and ultrasonography and the findings were evaluated. For the ultrasonographic examination ESAOTE AU5 model (ESAOTE BIOMEDICA; Via Siffredi 58; 16 153 Genova, Italy) ultrasound and 10 MHz linear transducer were used. In healty cases, means of transversal and vertical mesurements of both left and right eyes were evaluated statistically and there was no significant differance found statistically. In the cases of eye problems, a foreign body, caused by a gun shot, bilateral cataract, dislocation of the lens, hyphema, heamoragy in corpus vitreum, retinitis, and glaucom were diagnosed in this study. Eye ultrasonography, is a very useful and supportive dioagnosing method which is in use specilaly in the eye diesases when the cornea and lens have opacity and the anterior chamber is not see trough in order to examine the posterior segment lesions.