Kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki sığırlarda mavidil (BT), IBR, PI-3, EBL ve BVD enfeksiyonlarının seroprevalansı
The seroprevalence of bluetongue (BT), IBR, PI-3, EBL and BVD infections in cattle in North-east Anatolia region
  1. Tez No: 138265
  2. Yazar: YAKUP YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM BURGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BVD, EBL, IBR, Mavidil (BT), PI-3, Seroprevalans, Sığır, Bluetongue (BT), BVD, Cattle, EBL, IBR, PI-3, Seroprevalence
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
63 ÖZET Kuzeydoğu Anadolu Bölgesindeki Sığırlarda Mavidil (BT), IBR, PI-3, EBL ve BVD Enfeksiyonlarının Seroprevalansı Bu çalışmada Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan 8 ilde (İğdır, Ağrı, Kars, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Artvin, Ardahan) sığırlarda IBR, BVD, BT, PI-3 ve EBL enfeksiyonlarmm seroprevalanslan araşünlmışur. Bu amaçla, söz konusu illerde özel sektöre ait organize yetiştiricilik yapılan ve aile işletmelerinde bulunan sığırlardan toplam 506 adet kan serumu örneği alınmıştır. Yapılan mikronötralizasyon testi sonucunda IBR, BT, PI-3 ve BVD seropozitifliği sırasıyla %59,48, %48,02, %61,26 ve %81,62; AGID testi ile de EBL seropozitifliği %1,58 oranında bulunmuştur. Sonuç olarak IBR, BT, PI-3 ve BVD enfeksiyonlannm halk elindeki sığırlarda yaygın olarak bulunduğu ve bu enfeksiyonların kontrolü amacıyla ciddi önlemlerin alınması gerektiği kanaatine vanlmıştrr. Ayrıca bu araştırmada EBL enfeksiyonunun düşük oranlarda tespit edilmesine rağmen, daha önce yapılan çalışmalarda entansif yetiştiricilik yapılan işletmelerde yüksek olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konduğundan sözü edilen enfeksiyonların yam sıra EBL enfeksiyonunun da halk elinde bulunan sığırlarda yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
64 SUMMARY The seroprevalance of Bluetongue (BT), IBR, PI-3, EBL and BVD infections in cattle in Northeast Anatolia Region In this study, the seroprevalence of BR, BVD, BT, PI-3 and EBL infections was investigated in cattle in 8 province from Northeast Anatolia Region. For this purpose, serum samples collected from 506 cattle housed in private farms in 8 province. The seropositivity rates for IBR, BVD, BT, PI-3 and EBL were detected as 59,48%, 81,62 %, 48,02 %, 61,26 % and 1,58 % in sampling population, respectively. As a result, it is concluded that IBR, BVD, BT, and PI-3 infections are common in cattle housed in private farms in Northeast Anatolia Region. Therefore, serious control measures should be taken in herds with similar epidemiologic features. In addition to, in this study, although EBL infection has been detected low rate, the presence and relatively high seropositivity rate of EBL infection in state farms were described in the previous studies. It was known that EBL infection spread slowly but continuously and once the cattle population is completely infected the eradication is achieved to be difficult It is recommended that a control and eradication programme for this infection should be started in private farms as well.