Tavuklarda doğal poxvirus (tavuk çiçeği) enfeksiyonunda patolojik ve immunohistokimyasal çalışmalar
Pathological and imnunohistochemical studies on the naturally acqured poxvirus infection (fowl pox) chicken
  1. Tez No: 138282
  2. Yazar: MEHMET HALIGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY BERKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk çiçeği, Pox virus, Patoloji, immunohistokimyasal, Tavuk, Fowl pox, Pox virus, Pathology, Immunohistochemistry, Chicken
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
67 ÖZET Tavuklarda doğal Poxvirus (tavuk çiçeği) enfeksiyonunda patolojik ve immunohistokimyasal çalışmalar Çalışmada, 10 adet 48 haftalık, beyaz Leghorn ırkı tavuklarda saptanan doğal çiçek enfeksiyonuna ilgili deri lezyonlan patomorfolojik olarak incelenmiş ve immunoperoksidaz yöntemiyle de viral antijenin lokalizasyonu araştırılarak bulgular aşağıda özetlenmiştir. 1. Deri lezyonlanna en fazla sayıda ibikte, özellikle ön 1/3 'lük kısmında rastlanmış olup, bunu sırasıyla komissura, sakal, alt gaganın sakal ile birleştiği bölge, burun delikleri çevre kulak çevre derisi, göz kapağının tamamındaki lezyonlarının takip ettiği görülmüştür. 2. Histopatolojik incelemelerde esas bulgunun epitel hücrelerinde proliferasyon ve balonumsu dejenerasyon olduğu; bu bölgelerin üst yüzeylerinin, genellikle nekrotik- dejeneratif hücrelerden oluşan oldukça kaim bir tabaka ile örtüldüğü saptanmıştır. Bu bölgelerdeki epitel hücrelerinde ve nekrotik dokuda birçok hücrede hastalığın patognomonik bulgusu olan intrasitoplazmik inkluzyon cisimcikleri (Bollinger cisimcikleri) görülmüştür. Dermişte de yangısal hücre infiltrasyonu dikkat çekmiştir. 3. inkluzyon cisimcikleri Hematoksilen-Eozin, Lendrum'un inkluzyon boyası, Mallori'nin floksin metilen mavisi, Giemsa ile ortaya konulmuştur. 4. Işık mikroskopta prolifere epitel hücreleri ile yüzeydeki dejeneratif-nekrotik bölgedeki hücrelerin içindeki intrasitoplazmik inkluzyon cisimciklerinde, immunoperoksidaz yöntemle pozitif reaksiyon veren viral antijenler saptanmıştır. Bu antijenlere yüzeydeki dejeneratif-nekrotik dokuda serbest olarak da rastlanmıştır. 5. Işık mikroskobik incelemelerde, inkluzyon cisimcMerinin henüz şekillenmediği hafif hiperplazi sahalarındaki epitel hücrelerinde de intrasitoplazmik serbest immunoperoksidaz pozitif viral antijen boyamalarına rastlanmıştır. 6. Dermişteki bazı mononüklear hücrelerin sitoplazmalannda da immunoperoksidaz pozitif viral antijen görülmüştür. 7. Elektron mikroskopta etken ile matriks ve klasik inkluzyon cisimciklerinin yapılan ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
68 SUMMARY Pathological and immunohistochemical studies on the naturally acqured Poxvirus infection (Fowl Pox) Chicken In the present study, tissues obtained from 48 week-old 10 white Leghorn chickens were examined pathomorphologically, and the localization of the viral antigen was studied with immunoperoxidase method. The findings are summarised brifly below: 1. Macroscopically, skin lesions were mostly encountered on the comb, subsequently on the comissura, wattle, ceruma, the skin around the nostrils and ear, both eyelids and the skin around the eye, comissura of the mouth. 2. Microscopically, the major finding was the proliferation and the ballooning dejeneration on the epithelial cells. Effected cells became greatly enlarged and running down into the dermis. These areas were covered with a thick layer of mostly necrotic- dejenerative cells. Intracytoplasmic inclusion bodies were seen in the epithelial cells and in the necrotic tissue coincident with the epithelial chenges there was inflammatory reactive process in the dermis. 3. Inclusion bodies were proven Hematoxylene- Eosine, Mallory's Phloxine Methylene- blue, Giemsa stains. 4. Viral antigens giving positive reaction with the immunoperoxidase method were observed inside the proliferated epithelial cells with intracytoplasmic inclusion bodies with the light microscope. These antigens were also encountered free or in the inclusion bodies in the dejenerative-necrotic epithelial cells. 5. Intracytoplasmic free immunoperoxidase positive viral antigen staining were also observed in the epithelial cells in the slightly hiperplasia fields. In the cells of these areas no inclusion bodies were seen by the light microscopic examination. 6. Immunoperoxidase positive viral antigen was also encountered in the cytoplasms of the some mononüklear cells in the dermis. 7. The structure of the virions, matrix and classic inclusion bodies were examined in the electron microscope in detail.