Van yöresinde kanatlılarda paraziter fauna tespiti
Determination of poarasites fauna atthe fowl in the Van region
- Tez No: 138321
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAMİLE BİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endoparazit, Ektoparazit, Helmint, Tavuk, Van, Endoparasite, Ectoparasite, Helminth, Chicken, Van Province
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET ORUNÇ Ö. Van Yöresi Kanatlılarında Paraziter Fauna Tespiti. Y.Y.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Parazitoloji Ana bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2003. Bu çalışma ile Van yöresinde yaşayan tavuklarda paraziter fauna tespiti amaçlanıldı. Çalışmanın kapsamını dışkı muayenesi ile tespit edilebilecek endoparaziter ve dış bakı ile ektoparaziter muayene oluşturmuştur. Çalışmada gaita muayenesi için natif, flotasyon ve sedimentasyon yöntemleri seçildi ve hastalık belirtisi gösteren 10 tavuğa otopsi yapıldı. Çalışmada %85 oranında endoparazit, %76 oranında ektoparazit enfestasyonu tespit edildi. Endoparazitlerden Eimeria cocystleri %65, helmint yumurtaları %52 oranında bulundu. Bulunan helmintler %2 Echinostoma spp., %8 Davania ploglottina, %10 Raillitina spp, %4 Trichostrongylus tenuis, %1 Dispharynx nasuta, %13 Ascaridia galli.%15 Heterakis gallinarunı, %30 Capillaria spp. olarak belilendi. Ektoparazitlerin %32 Goniocotes hologaster, %6 Lipeurus heteragraplıııs, %42 Eomenacanthus stramineus, %11 Menacantlıus cornutus, %22 Menopon gallinae olduğu belirlendi. Sonuç olarak Van ve yöresinde endoparazit ve ektoparazit invazyonuna yoğun olarak rastlanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ORUNÇ Ö. Determinstion of Parasites Fauna ut the Fowl in the Van Region, University of Yüzüncü Yıl Health Sciences Institute Master Thesis in Department of Parasitology, Van, 2003. The aim of this study was to determine the parasitary fauna of the fowl in Van Province. The material of the present study included endoparasites and ectoparasites determined by rutine parasitological examinations. Direct,flotation and sedimentation techniques for endoparasites were used in the feces from enviromental and necropsy materials of the fowl.The total of endoparasites and ectoparasites were determined as 85 % and 76 % respectively.The ratios of endoparasites obtained from the fowl were coccidial oocysts 65 %,Echinostoma spp. 2 %, Davania proglottina 8 %, Raillietina spp. 10 %, Trichostrongylus tenuis 4 %, Dispharynx nasuta 1 %, Ascaridia galli 13 %, Hetarakis gallinarum 15 %, Capillaria spp. 30 %, whereas ratios of ectoparasites were Goniocotes hologaster 32 %, Lipeums heterographus 6 %, Eomenacanthus stramineus 42 %, Menacanthus cornutus 11 %, Menopon gallinae 22 %. In conclusion, this study showed that the fowl in Van Province had ecto and endoparasites in high levels.