Bazı kanatlıların dışkılarında salmonella türlerinin varlığı ve yaygınlığı ile antibiyotiklere duyarlılığı
The occurance and prevalence salmonella species in faeces of certain fowls and their susceptibility to antibiotics
  1. Tez No: 138320
  2. Yazar: ABDULBAKİ AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANUR BOYNUKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Duyarlılık, Dışkı, Kanatlı, Salmonella, Antibiotic Susceptibility, Faeces, Fowls, Salmonella
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Van yöresindeki tavuk, hindi, bıldırcın ve devekuşlarının dışkılarında Salmonella türlerinin varlığı ve yaygınlığı ile antibiyotiklere duyarlılıkları araştırıldı. Çalışmada, tavuk (400), hindi (400), bıldırcın (200) ve devekuşlarının (200) kloakalarından steril sıvaplarla alman toplam 1200 adet dışkı örneği kullanıldı. Dışkı örneklerinden Salmonella izolasyonu amacıyla Tamponlanmış Peptonlu su, Bacto Selenit Broth, Rappaport Vassiliadis Soya Broth, Salmonella Shigella Agar ve Brillant Green Phenol-red Lactose Sucrose Agar kullanıldı. Dışkı örneklerinden toplam %4.08 (49/1200) oranında Salmonella spp. izole ve identifiye edildi. Tavuk dışkılarından %7 (28/400), hindilerden %5 (20/400) ve bıldırcınlardan %0.05 (1/200) oranında Salmonella spp. izole ve identifiye edildi. Devekuşu dışkılarından ise Salmonella izole edilemedi. Dışkı örneklerinden izole edilen Salmonella türlerinin 5 farklı serogrupta (B, Cı, C3, Di, E2) ve 9 farklı serotipte olduğu belirlendi. Tavuk dışkı örneklerinden 28 (7%) Salmonella susu izole edildi. İzole edilen suşlann 10 (%35.71)'u S. gallinarum-, 10 (%35.71)'u Salmonella enteritidis, 6 (%21.43)'sı Salmonella corvallis, 1 (%3.57)'i Salmonella typhimurium ve 1 (%3.57)'i de Salmonella agona olarak serotiplendirildi. Hindi dışkı örneklerinden 20 (%5) Salmonella susu izole edildi. İzole edilen suşlann 9 (%45)'u 51 enteritidis, 4 (%20)'ü Salmonella augustenbcrg, 3 (%15)'ü Sulmonella anatum var. 015+, 2 (%10)'si S, gallinarum, 1 (%5)'i Salmonella virchow, ve 1 (%5)'i de Salmonella Cambridge olarak serotiplendirildi. Bıldırcın dışkı örneklerinden sadece bir adet S. gallinarum izole ve identifiye edildi. Tavuk, hindi ve bıldırcınlardan izole edilen 49 adet Salmonella susunun norfloksasin, danofioksasin ve streptomisine %100, fiorfenikole %97.96, oksitetrasikline %95.92, nitrofurantoin ve enrofloksasine %92.83, ampisilin ve amoksisiline %89.80, nalidiksik aside %83.67, gentamisin ve tetrasikline %67,34, trimetoprim+sulfametaksasole %51.02, penisilin G'ye %30.61 oranında duyarlı; neomisin ve eritromisine ise %100 dirençli oldukları tespit edildi. Bu çalışmanın sonucunda, tavuk dışkı örneklerinden S. corvallis; hindi dışkı örneklerinden S. enteritidis, S. augustenborg, S. anatum var. 015+, S. virchow, S. Cambridge ve bıldırcın dışkı örneklerinden S. gallinarum Türkiye'de ilk defa izole edildi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the prevalence and occurance of Salmonella species in faeces of certain fowls and to determine their susceptibility to antibiotics around Van. In the study a total of 1200 faeces samples taken from chicken (400), turkey (400), quail (200) and ostrich (200) were used as material. In order to isolate Salmonella strains from faeces samples, Buffered Peptone Water, Bacto Selenit Broth, Rappaport Vassiliadis Soya Broth, Salmonella Shigella Agar ve Brillant Green Phenol- red Lactose Sucrose Agar were used. A total of 4.08% (49/1200) Salmonella spp. were isolated and identified from poultry faeces. Of the Salmonella strains 7% (28/400) were isolated and identified from chicken faeces, 5% (20/400) from turkey faeces and 0.05% (1/200) from quail faeces. No Salmonella was isolated from ostrich faeces. The isolated Salmonella strains were found to be of five different serogroups (B, Cı, C3, Di, E2) and nine different serotypes. A total of 28 Salmonella spp. were isolated from chicken faeces. Of the 28 Salmonella isolates, 10 (35.71%) were serotyped as Salmonella gallinarum, 10 (35.71%) Salmonella enteritidis, 6 (21.43%) Salmonella corvallis, one (3.57%) Salmonella typhimurium and one as (3.57%) Salmonella agona. A total of 20 Salmonella spp. were isolated from turkey faeces. Of the 20 Salmonella isolates, 9 (45%) were serotyped as S. enteritidis, 4 (20%) Salmonella av^stenborg, 3 (15%) Salmonella anatum var. 015+, 2 (10%) S. gallinarum, one (5%) Sclmcnella vfrchow and one as (5%) Salmonella Cambridge. Only one Salmonella $pp. was isolated from quail faeces and was serotyped as S. gallinarum. Salmonella strains isolated from poultry faeces were found to be susceptible to norfloxacin, danofloxacin and streptomycin 100%, florfenicol 97.96%, oxytetracycline 95.92%, nitrofurantoin and enrofloxacin 92.83%, ampicillin and amoxycillin 89.80%, nalidixic acid 83.67%, gentamicin and tetracycline 67.34%, trimethoprim+ sulfamethoxazole 51.02%, penicillin G 30.61%, neomycin and erythromycin 0%. To conclude, with this study, S. corvallis from chicken faeces; S". enteritidis, S. augustenborg, S. anatum var. 015+, S. virchow, S. Cambridge from turkey faeces and S. gallinarum from quail faeces were isolated in Turkey for the first time.